Путин разпореди контрамерки срещу САЩ

Руският президент заявява, че Москва няма да бъде включена в скъпа надпревара с оръжия

Свят
14:44 - 23 Август 2019
1748
Путин разпореди контрамерки срещу САЩ

Руският президент Владимир Путин инструктира да се анализира нивото на заплаха от САЩ за нова модификация на крилата ракета и да се предприемат мерки за подготовка на симетричен отговор, на среща с постоянни членове на Съвета за сигурност на Руската федерация по тази тема, съобщава ТАСС.

"В същото време, имайки предвид новите обстоятелства, възлагам на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и други съответни ведомства да анализират нивото на заплаха, породено от действията на САЩ за страната ни, и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор", обяснява Путин.

В същото време, според Путин, "Русия все още е отворена за равен и конструктивен диалог със Съединените щати за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност".

Руският президент заявява, че Москва няма да бъде включена в скъпа надпревара с оръжия, въпреки действията на САЩ.

"Ние, както знаете, никога не сме искали, не искаме и няма да се включваме в скъпа, разрушителна надпревара за оръжия", коментира той и допълва, че Русия в разходите за отбрана е "доста скромна, седма, в света след САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Япония."

"Развитието на най-новите, наистина несравними в света системи на най-нови оръжия е причинено и, може да се каже, провокирано от едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана през 2003 г.", отбелязва руският президент.

"Ние просто сме принудени и длъжни, безусловно да гарантираме сигурността на нашия народ и нашата страна. Ние правим това сега и със сигурност ще го правим и в бъдеще", добавя Путин.

"Неведнъж сме изтъквали, че американците са разполагали пускови установки на сушата, на ПРО в Румъния и тяхното предстоящо разполагане в Полша е пряко и съществено, грубо нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег. Американците упорито отхвърлиха това, твърдейки, че наземният МК-41 уж не може да изстреля ракети "Томахоук", каза руският президент.