Путин разширява безвизовия режим за грузинските граждани

Русия
16:39 - 10 Октомври 2024
6383
Путин разширява безвизовия режим за грузинските граждани

Руският президент Владимир Путин разшири безвизовия режим за всички граждани на Грузия. Новият указ, публикуван на портала за правни актове, вече не съдържа изключения, за които преди се изискваше виза. Това предаде агенция ТАСС.

Указът, който премахва въведения през 2000 г. визов режим за грузински граждани, беше публикуван през май 2023 г. Предишната версия на документа обаче запази изискването за виза за влизащите в Руската федерация с цел извършване на трудова дейност или за период над 90 дни за временно пребиваване в Руската федерация, включително с цел получаване на образование.

Новият документ позволява безвизово влизане за всички граждани на Грузия без изключения за каквито и да било категории. Визовият режим за руснаци от грузинска страна беше премахнат през 2012 г.

Дипломатическите отношения между двете страни бяха прекъснати от Тбилиси през 2008 г., след като Русия призна Абхазия и Южна Осетия. През 2019-2023 г. беше в сила забрана руските авиокомпании да летят до Грузия и да продават обиколки до страната. Сегашното правителство призна погрешната политика на прозападното ръководство на Грузия начело с Михаил Саакашвили. Руският външен министър Сергей Лавров изрази готовността на Москва да помогне за постигането на мир между Тбилиси, Цхинвали и Сухуми. Грузинските власти отбелязаха важността на преминаването към конкретни действия за нормализиране на ситуацията.

На 4 октомври ръководителят на грузинската диаспора в Руската федерация Давид Цецхладзе беше включен в Съвета по междуетнически отношения към президента на Русия.