Управляващите в Грузия пак искат импийчмънт за президента

ЕС обяви, че е спрял всички контакти на високо ниво с грузинското правителство

Свят
13:00 - 07 Октомври 2024
1096
Управляващите в Грузия пак искат импийчмънт за президента

Депутатите от управляващата партия в Грузия ще предприемат процедура по импийчмънт срещу прозападния президент Саломе Зурабишвили, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи преди парламентарните избори на 26 октомври - година след неуспешен опит за такъв ход.

Председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили заяви, че обвиненията срещу президента Зурабишвили се отнасят до посещения в чужбина, които не са били разрешени от правителството. Същите обвинения бяха повдигнати и при предишния импийчмънт миналата година.

Управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници в момента нямат достатъчно гласове в парламента, за да отстранят Зурабишвили. Папуашвили изрази надежда мярката да бъде приета след изборите от нов парламент.

Въпреки че беше избрана през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта", оттогава Зурабишвили, чиито правомощия са предимно церемониални, се превърна във враг на формацията и нейния влиятелен основател - милиардерът и бивш министър-председател Бидзина Иванишвили.

През последните седмици тя се опитваше да посредничи в разговори между разделените и разногласни опозиционни партии в Грузия, целящи да изместят "Грузинската мечта" на изборите.

Роден в Париж бивш френски дипломат от грузински произход, миналата седмица Зурабишвили се срещна с президентите на Франция, Германия и Полша, както и с високопоставени служители на Европейския съюз по време на пътуване до Европа.

Миналата седмица ЕС обяви, че е спрял всички контакти на високо ниво с грузинското правителство заради неговите "антизападни и антиевропейски наративи".

Въпреки че Грузия е като цяло прозападно настроена от независимостта си от Москва през 1991 г., чуждестранни и вътрешни критици обвиняват "Грузинската мечта" в опит да саботира дългогодишните цели на Тбилиси за членство в ЕС и НАТО и да преориентира страната към Русия.

"Грузинска мечта" твърди, че иска Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО, като същевременно избягва конфликт с Русия.

Според проучванията на общественото мнение "Грузинска мечта" остава най-популярната партия в страната, въпреки че загуби позиции от 2020 г., когато спечели близо 50% от гласовете и тясно парламентарно мнозинство.