Путин: Руско-китайските отношения са основен фактор за световната стабилност

Свят
15:25 - 21 Октомври 2023
1643
Путин: Руско-китайските отношения са основен фактор за световната стабилност

В ексклузивно интервю за Китайската медийна група руският президент Владимир Путин заяви, че „руско-китайските отношения са основен фактор за световната стабилност“ и изрази увереност, че те се развиват „в правилна посока, която отговаря на интересите на двата народа“.

Според президента Китай и Русия си сътрудничат активно в областта на енергетиката. „Подписахме споразумение за изграждане на газопроводи в Далечния изток, проучваме възможностите и за друг през Монголия. В процес на съвместно изграждане са и два атомни енергоблока. Има добра перспектива за сътрудничество в автомобилостроенето, корабостроенето, самолетостроенето и други области“, подчерта той. „Очакваме до края на годината стокообменът ни да надвиши 200 милиарда долара“, каза още Путин, цитиран от Радио Китай.

В коментар за инициатива „Един пояс, един път“, руският държавен глава посочи, че „тя дойде в подходящ момент и има положителен напредък, защото има за цел да обедини усилията на всички страни в името на общото развитие“. „Инициативата цели мобилизиране на всички сили за общо развитие. Нашата визия за Евразийския икономически съюз съвпада напълно с тази на „Един пояс, един път“. Да, има някои, които смятат, че тя е опит на Китай да завладее други страни, но виждаме, че това не е така. Виждаме желание за сътрудничество. Нашите собствени идеи за развитието на Евразийския икономически съюз, например изграждането на Голяма Евразия, са напълно съвместими с китайската инициатива „Един пояс, един път“. Държавите от Евразийския икономически съюз се възползваха от сътрудничеството в рамките на „Един пояс, един път“ с общи инвестиции от 24 милиарда долара. Това не е ли добре? Всяка страна осъществява сътрудничество в двустранни или многостранни рамки по свой избор, преследвайки собствените си интереси и избягвайки собствените си недостатъци. Никой нищо не налага“, посочи Владимир Путин.

„Основната сила на предложената от китайската страна концепция за сътрудничество е, че никой не налага нищо на другия. Основното е нещата да се разглеждат, не само да се търсят приемливи решения, но и да се намерят начини и проекти, със съгласието на всички страни, за постигане на общи цели. Това е уникалното във взаимодействието на Китай с други страни на този етап под ръководството на председателя Си Дзинпин, където никой не се налага на другия, няма принуда, а по-скоро се предоставят възможности. И дори да има трудности, решения винаги се намират с проактивен подход. По мое мнение това е, което отличава инициативата „Един пояс, един път“ от други проекти с колониален оттенък, преследвани от някои страни“, каза руският президент.

В коментар за украинската криза Путин припомни позицията на Москва, че тя е започнала през 2014 г., когато „западните страни, които бяха гаранти на споразумението между президента Янукович и опозицията, забравиха гаранциите си само за няколко дни и дори насърчаваха преврата“. „Въпреки това подписахме Минското споразумение. Русия опита всичко, за да следва този път и да разреши конфликта, но той многократно беше блокиран. Искам да ви напомня, че когато Украйна получи независимост, основният документ, който положи основите ѝ като държава, бе Декларацията за независимост, която по същество гласи, че Украйна е неутрална държава. Но защо Западът обяви, че очаква Украйна да се присъедини към НАТО през 2008 г., когато в Украйна нямаше криза? Защо стана така никой не знае. И така, година след година Западът продължаваше да налива масло в огъня и накрая през 2014 г. избухна кризата. Никога не сме се противопоставяли на мирното решение на украинската криза. Всъщност, в един момент дори бяхме готови да се договорил. Но искам да подчертая, че това трябва да се стане в контекста на гарантиране на законните интереси на Русия в областта на сигурността. Украинската страна постави много строга рамка за гарантиране на сигурността и ние по принцип се съгласихме с тази рамка. Но веднага след като нашите войски се изтеглиха от околностите на Киев, украинската страна хвърли всички тези договорености в огъня“, каза Путин.

„Разбира се, ние сме запознати с предложенията на нашите китайски приятели и ги ценим високо. Мисля, че те са много реалистични и могат да бъдат основа за мирно споразумение. Но за съжаление другата страна не иска да води никакви преговори“, посочи президентът.