Путин се отрече от двореца си (ВИДЕО)

Актуални новини
15:53 - 25 Януари 2021
7530
Путин се отрече от двореца си (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин се отрече от двореца си. В разговор със студенти след въпрос по повод филма на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални Путин обяви, че дворецът в Геленджик, обявен за негова собственост в журналистическо „разследване“, не му принадлежи, нито е на негови роднини.

Миналата седмица в интернет бе разпространен филмът-разследване на Алексей Навални, озаглавен – "Дворецът на Путин: Историята на най-големия рушвет". Филмът има рекордна гледаемост - над 86 милиона са го гледали за 5 дни. Някои руски медии определиха стила на двореца като "цигански барок", пише БГНЕС.

Самият Путин призна, че не е имал свободно време да гледа този филм, но е прегледал откъсите, подбрани от асистентите му.

„Нищо от онова, което е посочено там като моя собственост, не принадлежи и никога не е принадлежало нито на мен, нито на мои близки роднини. Ни-ко-га!“, отсече държавният глава.

Според Путин със слуховете за неговия „дворец“ в Геленджик се опитват да промият мозъка на руските граждани. „Тази информация се разпространява вече повече от 10 години. А сега, при удобен случай, всичко е окомплектовано и решили с тези материали да промият мозъка на нашите граждани, пуснаха в интернет някакви филми…“, неглижира разследването той. 

Руският президент посочи, че при каквато и да е недвижима собственост трябва да има някакви документи, данни за финансови операции, каквито и да са документи, заверени от нотариус. "Там също трябва да останат следи, в нотариалните регистри, в електронен вид", коментира той. Вместо това обаче са публикувани снимки, на които се вижда как Путин плува бътерфлай в някакъв басейн.

„Не знам какъв е този басейн, но плувах по този начин в Енисей през 2016 г.“, каза президентът и обясни, че в случая става въпрос за монтаж.

„Скучно е, момичета! Да бяхте измислили поне още нещо“, допълни той, цитирайки реплика от „Дванайсетте стола“ на Илф и Петров.

Путин подчертава, че познава някои от споменатите във филма лица – някои от тях са приятели или бивши колеги, далечни роднини или познати. „Има и хора, които изобщо не познавам, никога не съм ги виждал, не се познавам с тях“,  категоричен беше той. 

Междувременно задържането на Навални предизвика масови протести в цяла Русия. Арестът му бе остро осъден от западните страни и САЩ. Руското външно министерство отвърна на удара, като заяви, че американски дипломати са публикували протестни маршрути преди демонстрациите и ги обвини в насърчаване на "марша на Кремъл".

Навални, който е държан в затвор с висока степен на сигурност в Москва, благодари на привържениците си. Набързо организиран съд го затвори за 30 дни за предполагаемо нарушаване на условията за условно освобождаване.
44-годишният Навални стана известен преди десетилетие и се превърна в централната фигура на руското опозиционно движение, организиращо големи улични протести срещу корупцията и изборните измами.