Путин се притесни от военния потенциал на Украйна

Украйна
15:16 - 22 Юни 2023
3889
Путин се притесни от военния потенциал на Украйна

Руският президент Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага, предупреди Съвета за сигурност на страната да внимава за все още неразгърнатия военен потенциал на Украйна в контраофанзивата.

„Разбира се, може да има доставки на още превозни средства, но мобилизационният резерв не е безграничен. А изглежда, че западните съюзници на Украйна са решили да се бият до последния останал украинец", каза руският президент пред военните лидери.

"В същото време е важно да вземем под внимание това, че нападателният потенциал на врага не е изчерпан. Не са разгърнати редица стратегически резерви. Моля ви да имате това предвид при организирането на бойни операции. Необходимо е да изхождате от реалността", допълни Путин.

Думите му идват ден след като създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу, че крие руските загуби на фронта от президента и от руския народ.

Владимир Путин попита Шойгу на днешното заседание какво е положението в зоната на военния конфликт. "След като водеше активни бойни действия в продължение на почти 16 дни и понесе значителни загуби, противникът намали активността си", отвърна му военният министър, цитиран от Kremlin.ru. Шойгу не спомена нищо за руските загуби.

Според него в момента украинците се съсредоточавали в прегрупиране и попълване на състава на войските си. Събирали от разпръснатите части на батальоните онези сили, които биха могли да продължат да водят настъпление.

"Освен това в някои райони наблюдаваме опити за евакуация на унищожена и разбита техника. Не навсякъде това успява, но въпреки това се правят такива опити. Разбира се, в момента тече подготовка за по-нататъшни настъпателни действия. От наша страна също", коментира още Шойгу.

Председателят на Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев пък докладва на Путин за унищожаването на 13 западни танка и 59 западни бронирани пехотни машини от началото на контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна. Макар украинците да губят техника, много пъти вече руската пропаганда сериозно преувеличаваше или направо лъжеше за унищожени танкове и други машини.