Путин спира войната?

Русия не иска "вечна война", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Новини
18:10 - 24 Май 2024
16213
Путин спира войната?

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна, ако бъде договорено прекратяване на огъня, което признава текущите линии на бойното поле и Русия запази окупираните украински територии. Това съобщава Ройтерс, който се позовава на четири руски източника.

Според източниците Путин е решен да се бори, ако Киев и Западът не отговорят.

Трима от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, са казали, че руският лидер е изразил разочарование пред малка група съветници относно това, което той смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи преговори с Москва.

„Путин може да се бие колкото е необходимо, но Путин също е готов за прекратяване на огъня – за замразяване на войната“, казва друг от четиримата източници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, в отговор на запитване за коментар, е казал, че Путин многократно е дал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, заявявайки, че страната не иска "вечна война".

От Министерството на външните работи и на отбраната на Украйна не са коментирали пред Ройтерс.

Според информационната агенция, назначаването миналата седмица на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия се разглежда от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика на военна основа, за да се спечели продължителен конфликт.

Според източниците обаче, Путин би предпочел да използва сегашната инерция на Русия, за да остави войната зад себе си.