Путин: Трябва да ограничим инфлацията

Русия
15:09 - 12 Февруари 2024
1747
Путин: Трябва да ограничим инфлацията

Руският президент Владимир Путин в понеделник каза, че трябва да се обърне специално внимание на ограничаването на покачването на цените, като същевременно посочи, че инфлацията намалява, цитира думите му Ройтерс.

Очаква се централната банка да задържи лихвените проценти на ниво от 16% на срещата си за определяне на лихвените проценти на 16 февруари, след повишаване на лихвените проценти с 850 базисни пункта от юли насам в лицето на упорития инфлационен натиск от недостиг на работна ръка, слабост на рублата и висока бюджетни разходи.

"Разбира се, трябва да се обърне специално внимание на инфлацията, нейното ограничаване", каза Путин по време на телевизионна среща, на която се появи и управителят на централната банка Елвира Набиулина след продължило седмици, необяснимо публично отсъствие.

Путин отбеляза действията на централната банка и правителството, като посочи, че инфлацията сега намалява. Той каза, че годишната инфлация през януари е била 7,2%, което е спад от 7,4% в края на 2023 г.

Икономиката на Русия се възстанови рязко от спада през 2022 г., показват годишните данни в сряда, но растежът разчита в голяма степен на финансираното от държавата производство на оръжия и боеприпаси и прикрива проблемите, които възпрепятстват подобряването на жизнения стандарт на руснаците.