Полски политик: Путин е лъжец, убиец и международен терорист

Холовня нарече журналистъ Карлсън "полезен идиот" на руската пропаганда

Новини
20:35 - 09 Февруари 2024
6324
Полски политик: Путин е лъжец, убиец и международен терорист

Полски депутати изразиха съмнения относно изявлението на руския президент Владимир Путин, в което той изключи нападение срещу държавите членки на НАТО Полша и Латвия. Путин заяви това по време на интервюто си за американския журналист Тъкър Карлсън.

Председателят на долната камара на полския парламент Шимон Холовня предупреди днес хората да не вярват и да се успокояват с уверенията, дадени от Путин, който заяви в интервюто, че Москва би изпратила руски войски в Полша само в случай, че Варшава нападне Русия.

Холовня нарече Карлсън "полезен идиот" на руската пропаганда.

"Дадохме трибуна на лъжец, убиец и международен терорист", добави полският политик за публикуването снощи интервю.

Запитан дали може да си представи сценарий, при който би изпратил руски войски в Полша, страна членка на НАТО. Путин отговори: "Само в един случай, ако Полша нападне Русия. Защо? Защото ние нямаме никакъв интерес в Полша, Латвия или където и да било другаде. Защо бихме го направили? Просто нямаме никакъв интерес."

Москва няма териториални претенции към тези страни, подчерта Путин.

Интервюто бе дадено в Москва във вторник и е излъчено в сайта на журналиста на адрес tuckercarlson.com.

На фона на бушуващата война в Украйна Путин е станал смъртоносна заплаха за Полша, Европа и свободата, каза Холовня.

"Трябва да спрем тази заплаха на всяка цена", добави той.

Полската армия се подготвя за няколко сценария, каза полският вицепремиер и министър на националната отбрана Владислав Кошиняк-Камиш.

"Нищо не може да притъпи нашата бдителност и подобни изявления със сигурност няма да го направят, защото не са правдоподобни", каза министърът за интервюто на Путин.

Руски медии обсипаха с похвали президента Путин след интервюто, което той даде на десния американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън.

Много статии, особено в държавните и прокремълските медии, се фокусират върху потенциалния отзвук от 127-минутното видео с разговора между журналиста и руския президент, което беше излъчено снощи (американско време), отбелязва агенцията.