Путин удължи руските контрасанкции до края на 2025 г.

Русия
15:22 - 20 Юли 2023
1925
Путин удължи руските контрасанкции до края на 2025 г.

Руският президент Владимир Путин удължи до края на 2025 г. действието на указа за специални икономически мерки срещу санкциите. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Указът за прилагане на специални икономически мерки в областта на външноикономическата дейност беше подписан от държавния глава на 8 март миналата година с цел гарантиране на сигурността на Русия. Първоначално постановлението беше в сила до края на 2022 г., а впоследствие беше удължено до края на 2023 г.

Съгласно документа се забранява износът на продукти и суровини от Русия, които са включени в списъка, съставен от правителството. По-специално се забранява износът на технологично, телекомуникационно, медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника, електрическо оборудване и др. Пояснява се, че ситуации, при които някои стоки се изнасят от Русия за лични нужди, не попадат под ограниченията.

На 31 май като част от изпълнението на президентската заповед министър-председателят Михаил Мишустин подписа указ, според който се въвежда временна забрана за износ на гилзи и патрони за пушки. Патроните и гилзите за осигуряване на дейността на руските въоръжени сили, други войски и военни формирования не попадат под действието на указа.

През юни Путин удължи и заповедта, издадена в отговор на тавана за руския петрол, наложен от Запада.