Путин увеличи данъците, за да финансира войната

Разходите за отбрана и сигурност са нараснали до повече от 8% от БВП на Русия

Русия
23:27 - 12 Юли 2024
3436
Путин увеличи данъците, за да финансира войната

Руският президент Владимир Путин подписа пакет от мерки за повишаване на данъците на стойност почти 30 млрд. долара, с които призовава работниците и компаниите да осигурят средства за неговата офанзива в Украйна.

Откакто през февруари 2022 г. Москва нареди на войските си да навлязат в Украйна, разходите ѝ надхвърлиха приходите с десетки милиарди долари, което помогна на икономиката да не се поддава на очакванията за дълбока рецесия, но също така я тласна към рядко срещани бюджетни дефицити, предаде АФП.

През 2023 г. Русия има бюджетен дефицит от около 3,2 трилиона рубли (36 млрд. долара), което се равнява на 2% от БВП.

Путин подписа закон за набор от изменения в руския данъчен кодекс, който включва увеличение на данъците върху доходите на хората с високи доходи и корпоративните данъци, плащани от предприятията, в опит да помогне за запълване на фискалната дупка.

Те бяха приети от руския парламент по-рано тази седмица.

"Промените са насочени към изграждането на справедлива и балансирана данъчна система", заяви министърът на финансите Антон Силуанов, когато предложените промени бяха изложени през май.

Той заяви, че допълнителните средства ще укрепят "икономическото благосъстояние на Русия" и ще отидат за редица публични инвестиционни проекти.

По данни на Министерството на финансите увеличението на данъците, което в страната се представя като "системни реформи", ще доведе до приходи от около 2,6 трилиона рубли (29 млрд. долара) през 2025 г., когато влезе в сила.

Русия е заложила в бюджета си дефицит от 1,1% за тази година - скромен в сравнение с много други държави.

Но тъй като Русия е блокирана от западните финансови пазари и около 300 млрд. долара от валутните ѝ резерви са замразени от санкциите, публичните финанси на Москва са ключов показател за това колко дълго и колко агресивно Кремъл може да финансира военната си кампания в Украйна.

За да покрие дефицита си през последните две години, Русия се обърна към държавния си инвестиционен фонд и взе заеми от държавни банки.

Разходите за отбрана и сигурност са нараснали до повече от 8% от БВП на Русия, заяви Путин през май.

Той нарече военния бюджет на държавата "голям ресурс", който трябва да се използва "внимателно и ефективно".

Москва предлага на войниците си, които се сражават в Украйна, огромни заплати и обезщетения, а също така вложи средства в местните производители на оръжия, тъй като офанзивата в Украйна продължава вече трета година и изглежда, че е в състояние на изтощение.