Путин въведе военно положение в анексираните региони

Досега Русия официално не е обявила война на Украйна

Украйна
15:55 - 19 Октомври 2022
2356
Путин въведе военно положение в анексираните региони

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, съгласно който в четирите нови региона на страната се въвежда военно положение.

Става дума за самообявилите се Донецка и Луганска народни републики и за Запорожка и Херсонска области, които от 30 септември са приети в състава на Руската федерация.

Съгласно действащото руско законодателство, президентът е длъжен незабавно да уведоми Съвета на федерацията и Държавната дума за въведеното военно положение.

Обяснявайки решението за въвеждане на военно положение не на цялата територия на Русия, а само в посочените нови четири субекта на Руската федерация, Путин заяви, че Украйна "отхвърля всякакви предложения за преговори". "Обстрелът продължава. Те изпращат диверсионни групи на нашата територия", каза Путин.

Досега Русия официално не е обявила война на Украйна. Но именно при обявена официално война според руския закон може да има пълна мобилизация. Също така при обявена война руската ядрена доктрина може да бъде приложена с оправдание "защита на суверенна територия".

В речта си Путин спомена експлозията на Кримския мост, за която преди това Москва обвини украинските специални служби начело с ръководителя на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.