Путин възнамерява да управлява до живот

Стопанинът на Кремъл предложи изменение в конституцията, според което да няма ограничение на поредните президентски мандати

Топ
18:21 - 19 Декември 2019
3751
Путин възнамерява да управлява до живот

В разпоредбите на руската конституция относно президентските мандати, условието, че някой може да разполага само с два „поредни“ такива може да бъде отменено, заяви руският президент Владимир Путин. Той отбеляза, че първата глава от Конституцията е „неприкосновена“, а останалата част от нея може да бъде променена, пише руското издание “Коммерсантъ“.

Путин заяви това по време на годишната си пресконференция.

„Но нова Конституция няма да се приема. Имаме основни клаузи в нея, които са поправени и които все още трябва да приложим“, каза президентът. Според него е възможно да се правят промени по отношение на разширяването на правата на парламента, както и прерогативите на президента и правителството, но това трябва да се направи „след преработка и обсъждане в обществото, и много внимателно“.

Той добави, че в Конституцията на Русия е възможно да се отмени клаузата относно броя на мандатите, които президентът на страната може да получи подред.

"Вашият скромен слуга (Путин) издържа два мандата, след това подаде оставка и имаше конституционното право да се върне в президентството по-късно, защото това не бяха два последователни мандата", каза руският президент.
Той имаше предвид първите двата мандата, които той изкара като президент. Първият от тях продължи от 2000 г. до 2004 г., а вторият – от 2004 г. до 2008 г. След това Путин не се кандидатира за президент, понеже нямаше това право съгласно конституцията и вместо това беше назначен на поста премиер на Русия от 2008 г. до 2012 г. През това време държавен глава на Русия беше Дмитрий Медведев, от управляващата партия „Единна Русия“, на която е верен и Путин. След 2012 г. Медведев се върна на поста премиер, а Путин отново стана президент, след като спечели изборите, макар да имаше протести в Москва и обвинения, че "Единна Русия" е подправила изборите.
Путин все пак се върна на президентския пост, тъй като съгласно конституцията на Русия един президент има право само на два поредни мандата, но в нея няма клауза, която да ограничава общия брой мандати, които държавният глава може да получи.

Според статистическите на „Фонда за обществено мнение“, 40% от руснаците никога не са чели Конституцията на страната. Но все пак 68% от анкетираните смятат, че тя трябва да бъде изменена, като това е рекордна цифра от 2003 г. насам. Само 17% от анкетираните не застават зад промените в конституцията.