Путин заплаши Полша и Запада

ЕС
14:42 - 21 Юли 2023
9896
Путин заплаши Полша и Запада

Руският президент Владимир Путин заявява, че Русия ще отговори на всяка една агресия срещу Беларус с всички средства, с които разполага, както и че ще има отговор на плановете за окупация на Западна Украйна. Изявлението си Путин прави на оперативно заседание на Съвета по сигурност на Руската федерация.

Полско-литовско-украинското военен съюз (бел.ред Путин използва думата обединение) е планиран да се използва за окупация на територията на Западна Украйна. 

"Не мога да не коментирам и това, не е нужно да си го представяте, то е видимо, а и се появиха съобщения в пресата, за планове за създаване на някакво си, така наречено полско-литовско-украинско обединение. Но става въпрос не за някакво сборище от наемници - те така или иначе са достатъчно там и се унищожават - а за редовно, добре оборудвано военно формирование, което се планира да бъде използвано за операции на територията на Украйна. Включително, за уж гарантиране на сигурността на съвременна Западна Украйна, но всъщност, ако наричате нещата с истинските им имена, за последваща окупация на тези територии. В крайна сметка перспективата е очевидна - ако полските части влязат например в Лвов или други територии на Украйна, те ще останат там. И ще останат завинаги."

Конкретно в изказването си Путин засегна Полша и полските лидери, които разчитали, под чадъра на Северноатлантическия алианс да сформират коалиция, която да се намеси в конфликта с Украйна и да "откъсне по тлъсто парче" и да си върнат това, което те считат за свои исторически територии в настоящата Западна Украйна.

Самата Полша била получила значителна част от своите западни територии като подарък, благодарение на решението на Йосиф Сталин. Явно Варшава е забравила за това, но Москва е готова да го напомни, смята Путин.

"Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин, Полша получи значителни земи на Запад, земите на Германия. Точно така, западните територии на днешна Полша са подаръкът на Сталин за поляците. Нима нашите приятели във Варшава са забравили за това? Ще ви напомним", предупреди той.