"Ал Кайда" искала да дестабилизира САЩ , като отвлече Ръсел Кроу

60-годишният актьор твърди, че не се срамува от последните си роли във филми по комикси

Новини
09:37 - 23 Юни 2024
2334
"Ал Кайда" искала да дестабилизира САЩ, като отвлече Ръсел Кроу

Някъде в началото на 2001 г., малко преди връчването на наградите “Оскар”, агент на ФБР се свързал с Ръсел Кроу, за да го предупреди, че “Ал Кайда” планира да го отвлече. Това се случва няколко месеца след като актьорът се е превърнал в световна суперзвезда с ролята си в култовия филм на Ридли Скот “Гладиатор” и няколко месеца преди планетата да бъде разтърсена от най-дръзкия атентат в историята, превърнал организацията на Осама бин Ладен в страшилище №1 за Запада.

Информация изтекла в медиите, но полицейската служба признала с половин уста за заговора, без да даде подробности и без да спомене никакво име. Едва по-късно, през 2005 г., самият актьор съобщава за заплахата. Трябвало да бъдат похитени изключително популярни американски актьори, за да бъдат САЩ “културно дестабилизирани”, припомня в. “Гардиън”. В това имаше известна ирония, казва Кроу, имайки предвид, че той не е американец. Роден е в Нова Зеландия и израства в Австралия, където и до днес прекарва голяма част от времето си във фермата си с 220 крави и много овце.

Така или иначе в следващите няколко години звездата е под охраната на Сикрет сървис. На премиерата в Лондон на “Доказано жив” през 2001 г. в пазенето му се включва и Скотланд Ярд. Цивилни агенти го следват дискретно по време на снимките на още два хитови филма с негово участие в главната роля – “Красив ум” и “Господар и командир”.

За носителя на “Оскар” този епизод отдавна е в миналото и той вече не го споменава. Актьорът навърши 60 г. на 7 април тази година – време за житейска и творческа равносметка.  “Страхувам се от хората, които казват: “Не съжалявам за нищо”. Наистина ли? За нито едно нещо, което някога сте правили? Толкова ли сте съвършени, по дяволите? Имам много съжаления. Гневна дума, прекомерна реакция, пропусната възможност за приятелство. Моите съжаления са в известен смисъл знаци на честта.  И са емоционални белези или предупреждения да не повтарям старите грешки.” Това признава един от най-успелите съвременни кинотворци в откровено интервю пред сп. GQ по повод на юбилея си. 

Попитан как приема критиките по отношение на участията си напоследък в някои суперкомерсиални филми по комикси, той отговаря: “Мащабните филмови продукции за супергерои са работа като всяка друга. Не са събития, които променят живота. Това е вашата роля, изиграйте я”. В края на годината зрителите предстои да го видят в “Крейвън Ловеца” от вселената на “Марвел”. 

Ръсел Кроу обаче може да си позволи лукса на подобен творчески компромис. Заслужил е тази позиция през годините със сложни и драматични роли, със запомнящи се образи, които го превърнаха в холивудска икона. Той е един от малкото, които може да се похвалят, че в рамките на 6 години – от 1997 до 2003 г., са играли в 5 номинирани за най-добър филм киношедьовъра, като се започне от “Поверително от Ел Ей”, мине се през “Вътрешен човек”, “Гладиатор”, “Красив ум” (някои смятат именно този филм за връх на кариерата му) и се стигне до “Господар и командир: Далечният край на света”. Освен това в три поредни години е номиниран за академична награда за най-добър актьор, макар да я получава само за “Гладиатор”. Когато обаче го питат кой е любимият му персонаж, той винаги отговаря, че това е боксьорът Джеймс Брадок (историята е истинска) в “Късметлията”. Казва също, че съжалява за участието си само в един филм, но никога не споделя кой е той. Догодина му предстои да се появи в още едно многообещаващо заглавие – историческата драма “Нюрнберг”, където играе дясната ръка на Хитлер – Херман Гьоринг. 

Като много от колегите си в младежките години Кроу иска да стане музикант и свири в няколко групи като китарист, но без особен успех. Музиката е в кръвта му обаче и той продължава да обикаля по турнета със сегашната си банда Indoor Garden Party, с която му предстоят концерти в Европа това лято. За ролята си на капитан Джак Обри в “Господар и командир” 3 месеца взема всеки ден уроци по цигулка при педагози от австралийската филхармония, за да може да свири на екрана. А като полицая Жавер в мюзикъла “Клетниците” показа завидни певчески способности.

По линия на една от прапрабабите си новозеландецът принадлежи на местното коренно население – маорите, с което много се гордее. Пак по линия на някоя от прабабите е пряк, макар и далечен, потомък на лорд, обезглавен във Великобритания. Още като съвсем млад се увлича по ръгбито и чупи един от предните си зъби, който оправя едва когато кариерата му започва да бележи възход. И до днес е голям фен на този спорт и е съсобственик на клуб от професионалната лига на Австралия. През 2010 г. по време на снимките на “Робин Худ” чупи и двата си крака при един от прескоците с кон.

В продължение на години новозеландецът има реномето на кибритлия, който лесно се пали и налита на бой. Особено нашумява случаят през 2005 г., когато хвърля телефона си по портиер в хотел в Ню Йорк, наранява лицето му и е арестуван. Не е осъден, тъй като сключва извънсъдебно споразумение за шестцифрена сума. Впоследствие престава да раздава юмруци публично.

Днес 60-годишният киноидол е укротен, а приоритет са двамата му синове. Кроу среща съпругата си Даниел Спенсър още през 1989 г., но стават семейство едва през 2003 г. Междувременно актьорътима връзка с партньорката си от “Доказано жив” Мег Райън.

Двамата със Спенсър се разделят през 2012-а, но се развеждат 6 години по-късно. 

В интервю пред тв водещия Дейвид Летерман актьорът признава, че е започнал да пуши на 10 г. и в продължение на 36 години е пушил по 60 цигари дневно. После решил да ги откаже, за да даде пример на синовете си, по-малкият от които е на 18 г. Но споделя, че понякога излиза от релсите и преди интервюто пак е пушил.

Днес, на 60 г., Ръсел Кроу е улегнал, наедрял, посребрен и физиката му няма нищо общо с тази на младия мъж, който в ролята на атлетичния римски пълководец Максимус въртеше меча на гладиаторската арена и беше само мускули. Разказвайки как се е подготвял физически за ролята си в “Гладиатор”, споделя, че са му били достатъчни няколко седмици работа във фермата му. По повод на предстоящия “Гладиатор 2” с характерното си чувство за хумор звездата коментира, че няма как да се върне на екрана, защото вече е два метра под земята (Максимус загива в първата част).

Попитан дали сега предпочита спокойния живот, талантливият творец отговаря:

“Но аз имам спокоен живот. Отивам на работа - върша работата си. Когато не съм на работа, съм в храстите и съм си аз, и няколко крави, няколко кучета, няколко коне, кокошки – и много място. Много пространство, където мога да отида и да обмислям нещата. Тихите моменти на съзерцание са точно това, което ме подхранва, когато съм на снимачна площадка”.

Между другото, Ръсел Кроу е единственият чужденец освен кралица Елизабет  II, чийто образ е отпечатан върху пощенските марки в Австралия, при това два пъти.