"Александровска" е пред затваряне?

Ръководството на най-старата болница теглило 35 милиона лева необезпечен кредит

Актуални новини
17:10 - 23 Февруари 2022
4570
"Александровска" е пред затваряне?

Притеснени сме какво ще стане с тези 1000 лева, които се водят "ковид добавки", на нито един въпрос не получихме конкретен отговор, другата седмица Националния съвет на синдиката се събира и ще изчакаме 10 дни дали ще има увеличение и какви мерки ще бъдат предприети. Имаме готовност за протести, медиците няма да отстъпят, ако допълнителните пари бъдат махнати, здравеопазването ще отиде на най-ниското плащане в страната, по-ниско от заплащането в чужбина. Няма сестра, която за 900 лева да дойде да работи, както и лекар за 1100 лева. Това коментира председателят на синдикат ”Защита” Красимир Митов пред журналисти.

Пред Министерство на здравеопазването председателят на синдикат ”Защита” Красимир Митов даде брифинг след среща със зам.-министъра на здравеопазването Георги Йорданов.

По думите му здравният министър каза да се обърнем към министъра на финансите Асен Василев.

"Исканията ни са за увеличение в сектор "Здравеопазване". Бяха поети ангажименти, а въпреки нашето настояване, бюджетът ще бъде приет. Минимум 20% искаме увеличение на основните заплати и издръжка на спешните центрове и на клиничните пътеки с поне 20-30%. Другата седмица ще вземем решение за протест", коментира той.

"Мислят по въпроса за Спешната помощ. Вчера за пореден път беше излъчен материал за злоупотреби във видинската болница.

Искам информация и какво се случва с "Александровска" болница, защото тя май е пред закриване. Ръководството иска да изтегли кредит от 35 млн. лева, интересно коя е банката и коя банка иска да даде на фалирало дружество 35 млн лева., защото вноската е непосилна за болницата, т.е. на практика те или няма да могат да плащат заплати или ще плащат заплати и болницата ще бъде обявена във фалит.

Вероятно някой от тези 35 млн. лева ще се спечели 1 млрд. лева. Целта е земята, тези съборетини на никого не му трябват. Т.е. там има безогледно теглене на кредит, защото са преброени дните на "Александровска". Ръководството не дава никакъв отговор, надявам се министерството като принципал, защото без него не може да има разрешение, да разгледа кредита от 35 млн. лева", каза Митов.