"Арсенал" спря работа до 29 март

Днес ще стане ясно дали работниците от мини "Марица изток" в Раднево ще бъдат разпуснати

Общество
10:29 - 16 Март 2020
2293
"Арсенал" спря работа до 29 март

Най-голямата фирма на военно-промишления комплекс - "Арсенал" в Казанлък, спря работа от вчера, понеделник, до 29 март включително. Това потвърди за "24 часа" изпълнителният директор на оръжейната фирма инж. Николай Ибушев. Колективът, около 8600 души по списък, излиза в платен или неплатен отпуск в зависимост от възможностите на всеки човек.

На работните си места остават ръководителите на фирмата и на отделните заводи, за да изпълняват възникнали неотложи задачи. Няма да излизат в отпуск и малки групи специалисти, заети с възстановяването на щетите от производствената авария в завод 4 в Мъглиж, която възникна миналата седмица. Тогава се самовриви склад за капсул-детонатори и от взривната вълна пострадаха 6 работници от съседни помещения. Всички те са по домовете си за домашно лечение.

Ден по-рано бе обявено, че "Арсенал" ще работи в условията на форсмажорни обстоятелства, но това вече е променено с новото решение на ръководството. То е в отговор на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който заради разпространението на коронамируса обяви карантина на територията на цялата страна до 29 март.

Междувременно от ръководството на държавните мини "Марица изток" в Раднево съобщиха, че по-късно днес заедно със синдикатите ще решат дали да не спрат временно разкривката на нови въглищни пластове, което би означавало около 4 хиляди души да излязат в отпуск - това са към две трети от целия персонал на фирмата. Това нямало да се отрази на целия производствен процес по добива на въглища, тъй като мините били в състояние да работят още 3 години без нова разкривка и до изкопаят над 80 милиона тона въглища, които вече са разкрити.