"Артекс" остават "сухи", спряха проверките

Разясниха как Цветанов избрал апартамент

Новини
17:08 - 28 Май 2020
4360
"Артекс" остават "сухи", спряха проверките

Спецпрокуратурата прекратява всички проверки срещу фирма „Артекс инженеринг”, които бяха възбудени след скандала "Апартаментгейт", в който основно действащо лице беше доскорошният Втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

В постановлението, издадено от прокурор Валентина Маджарова, се дава светлина за начина, по който Цветанов се е сдобил с апартамента в сградата на "Артекс" в кв."Изток".

Без да подозира, фирмата, която от години строи най-елитните и висококачествени апартаменти в столицата, беше въвлечена в шеметния политически тайфун, който костваше политическата кариера на Цветанов, а самата тя неоснователно бе подложена на атаки. 

Разследването бе на неправителствената организация „Антикорупционен фонд" и публикувано от „Свободна Европа”.

Цветан Цветанов и Весела и Пламен Мирянови са се познавали от 2017 година. Отношенията им били изцяло делови. От Ваня Колева (клиент на "Артекс") Цветанов научил за обявените продажби на недвижими имоти - апартамент №10 във въпросната жилищна сграда.
Цветанов разбрал, че апартаментът е бил предназначен за семейство Мирянови, но въпреки това настоявал да го закупи. Самата Весела Мирянова е била категорично против продажбата на този апартамент, тъй като смятала, че той е предназначен за нейния син.
Цветанов обаче демонстрирал непреодолимо желание да притежава именно този имот. Разбрал се с Пламен Мирянов и двамата се договорили за продажбата на имота, както и за условията по сделката.

"Всичко е в законовите норми - и по договорянето и по самата сделка", твърдеше в разгара на скандала Цветанов, което с постановлението си прокуратурата потвърждава. "С Мирянов съм се запознал през 2017 година на едно обществено събитие", разкри тогава той. 

Относно произхода на средствата, с които е извършена покупката, е изяснено, че сделката, с която е придобит имота, е чрез замяна на две обзаведени жилища и две гаражни клетки на семейството на Цветанов, находящи се в гр. София на ул. "Елемаг" и на ул. "Латинка". Разликата от около 40 кв.м. била доплатена със 100 000 лева, придобити от заплати и банков кредит. Превеждането на парите станало чрез банкова сметка на Цветанов, платени в края на 2017 година и 50 00 лева, преведени в деня на изповядване на сделката, придобити чрез потребителски заем.

Закупеният имот е деклариран пред Столичната община , като на това основание Цветанов е променил и личната си регистрация.

Купувачът на двата апартамента е С.Велков. Той в случаен разговор с Цветанов разбрал, че е в процедура по замяна на жилище и тъй като имал нужда от по-голям апартамент, проявил интерес. Цветанов свръзал Велков с Мирянови. Изяснено е, че Велков и Мирянови са се срещнали само при договаряне на условията по сделката и при изповядване на самата сделка.

От извършената от КПКОНПИ проверка и в хода на извършените ревизии както на Цветанов, така и на АЛ "Артекс" е установено, че не са налице данни за извършено престъпление по чл. 321 от НК, липсват каквито и да било данни за структурирано трайно сдружение на три и повече лица, обуславящо наличието на ОПГ, липсват каквито и да било данни за организация, при това създадена с предварително начертана цел.  Липсват данни и за корупция.

Предвид неустановяването на каквито и да било фактически данни за извършено престъпление от компетентността на СП, по преписката следва да се откаже образуването на досъдебно производство, пише в решението на СП. 
Данните на преписката не предполагат ангажиране на компетентността и на друга прокуратура.

По силата на това постановление са приключени и ревизиите на ТД на НАП-София, които са възложени от прокурор, включително на "Артекс Инженеринг АД".
Постановлението може да се обжалва пред прокурор от Апелативна специализирана прокуратура.

"Истината винаги излиза наяве. Минали сме успешно през всякакви предизвикателства и можем смело да заявим, че имаме опита, екипа и капацитета да се справим с тях. Безкомпромисното качество и стремежът ни към съвършенство – това е успешната формула на „АРТЕКС“! Много компании, хора, идеологии и организации изчезнаха през годините. Но ние винаги сме тук, на същия този адрес, на който можете да ни откриете от 1993 г. насам. И ще останем тук", така от "Артекс" коментираха постановлението на Прокуарутурата.

 И подчертават: "И в най-тежките мигове, и в най-критичните ситуации най-силният ни ход винаги е била нашата антикризисна мярка - „Повиши качеството“. Никога не сме си помисляли да правим компромис с качеството и да намаляваме разходите, а по време на криза инвестираме дори повече!"