"България на Олимп": Спортната ни гордост застана рамо до рамо (СНИМКИ)

Катя Дафовска и Ники Кънчев събират автографи и си правят селфита пред погледа на Георги Първанов

Топ
15:37 - 29 Септември 2020
3302
"България на Олимп": Спортната ни гордост застана рамо до рамо (СНИМКИ)

За първи път в историята книга събра на церемония днес живите олимпийски медалисти на България.
Над 150 олимпийски шампиони и медалисти присъстваха на представянето на книгата "България на Олимп". Луксозното 400-странично издание събра 30 от общо 41 олимпийски шампиони на България. Спортната енциклопедия описва герои на нацията от летните игри Токио 1964 до Рио де Жанейро 2016.

На церемонията присъстваха президентът на България от 2002 до 2012 година Георги Първанов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова и други официални лица.

Сред спортните легенди на България присъстваха Боян Радев, Петър Киров, Валентин Йорданов, Армен Назарян, Нораир Нурикян, Иван Иванов, Петър Лесов, Екатерина Дафовска, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Йордан Йовчев, Красимир Дунев, Румяна Нейкова, гимнастички от двата ансамбъла на България по художествена гимнастика и много други.

Автори на книгата са спортните журналисти Владимир Памуков и Тодор Шабански, както и доайенът на спортните фотографи Бончук Андонов.

Отново като отбор се събраха и носителите на олимпийски отличия във волейбола, баскетбола и тези от футбола от Мексико`68.

Книгата е уникална с това, че представя пътя до медалите на всички наши олимпийски призьори, историите на шампионите, богато илюстрирани с непубликувани досега фотоси, статистики и инфографики. Плюс куриозни, весели, неизвестни и странни истории за спортните герои на България.

Авторският екип е решил над половината от тиража да се предостави безвъзмездно на олимпийските ни федерации, БОК, медиите, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара реално ще се пусне ограничен тираж за ценители, като част оп приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

Церемонията беше удачен момент за много ловци на автографи, като сред тях бяха и олимпийската ин шампионка от Нагано`98 и журналистът Ники Кънчев бяха едни от най-дейните, събирайки подписи от голяма част от присъстващите и си направиха селфита за едно от емблемите в българския спорт.

Снимки: Lap.bg