"Българска вечер“ в кипърско "Коледно село"

Свят
18:31 - 15 Декември 2023
2108
"Българска вечер“ в кипърско "Коледно село"

"Българска вечер“ в кипърско "Коледно село", благотворителни базари с изработени от българските деца в Кипър сувенири, коледни тържества са сред събитията в натоварената програма от днес до неделя на съботно-неделните български училища в Кипър.

Коледари, сурвакари, български коледно-новогодишни обичаи събират тази вечер наши сънародници, кипърци, туристи в "Коледното село" в Дериния, в югоизточната част на Кипър.

Празникът се организира от българското училище "Народни будители" в близкия град Паралимни по покана на общинското ръководство на Дериния.

Вечерта е и част от обширната програма, с която училището отбелязва своята 15-годишнина.

С празнични изпълнения ще се представят учениците и учителите от "Народни будители", както и три български фолклорни състави от Кипър. Ще има щандове с български кулинарни изкушения и с коледни сувенири, изработени в часовете по български занаяти..

Празничната покана на най-голямото българско училище на острова – "Никола Вапцаров" в Никозия, е за събота. Коледата идва в него с първия от традиционните "Сладки дни" с коледни лакомства - благотворителна инициатива на родителския съвет, и базар с произведения на децата.

Благотворителни базари на българските училища "Паисий Хилендарски" и "Климент Охридски" в Лимасол ще се проведат в неделя.