"Българската Коледа": Да дарим бъдеще на болните деца

Артисти, музиканти и журналисти се включиха отново в благотворителната инициатива

Общество
23:38 - 25 Декември 2019
6659
"Българската Коледа": Да дарим бъдеще на болните деца

В коледната вечер за 17-ти път се проведе благотворителният концерт "Българската Коледа" под патронажа на президента Румен Радев. На сцената на Народния театър излязоха любими български музиканти, спортисти, актьори и журналисти, за да подкрепят благородната кауза. Целта е да се осигури модерна медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация на нуждаещите се деца.

В Народния театър освен държавният глава и съпругата му Десислава Радева, присъстваха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и Българският патриарх Неофит.


За своите 17 години „Българската Коледа” е успяла да събере над 32 милиона лева от дарения. А само за миналата Коледа парите са близо 2,5 млн. лева. С тях беше подпомогнато лечението на над 500 деца, а 20 лечебни заведения от цялата страна получиха нова техника.


Празничният спектакъл започна в 20:00 часа и се излъчи в ефира на Нова телевизия. Изданието тази година е под надслов „Да дарим бъдеще на болните деца“. Всеки, който иска, може да подкрепи каузата, като изпрати SMS на номер 1117 или се обади на 0900 1117. 


Събраните средства ще отидат за апаратура от бъдещето - нови и иновативни уреди за детските клиники. Младият лекар, актьор, а отскоро и баща Наум Шопов и малкият Петър Милошев - син на продуцента Евтим Милошев и на сценаристката на "Откраднат живот" Христина Апостолова влязоха в ролята на водещи на спектакъла.


„Когато имаш свое дете, нещата в съзнанието ти се променят и ставаш доста плашлив и боязлив, така че вече гледам малко по-различно на тази инициатива и ми се струва по-благородна от всякога”, заяви Наум Шопов.

С изпълнения на живо на сцената излязоха Миро, Орлин Горанов, Графа, Любо Киров, "Фондацията", Теодосий Спасов, Виктория Георгиева, Печенката и Деси Тодорова, Еделина Кънева, танцьорите Джорджия Кънчева и Антон Кандауров, вокална група Бон-Бон, Детски хор на Българското национално радио и солисти от „Северняшки ансамбъл“ Плевен.


А задачата да закрие „Българската Коледа” с песен за завръщането към вярата се падна на Люси Дяковска и на виртуозния цигулар Веско Ешкенази.

„Тази вечер е много важна, защото по време на спектакъла се случват чудеса. Вярвам, че всеки един от нас е получил нещо в своя живот, не което е било в повече, а което е било хубаво и затова поне веднъж в живота е нужно да дарим”, смята Люси Дяковска.

Със специални видеообръщения към кампанията се присъединиха редица артисти и журналисти. Актрисата Диана Димитрова, певицата Поли Генова, актьорите от Народния театър – Деян и Дарин Ангелови, Бойка Велкова, Радина Кърджилова и директорът на театъра Мариус Донкин, д-р Неделя Щонова и Националният ансамбъл по художествена гимнастика също бяха сред застъпниците, които призоваха за съпричастност и подкрепа.


През годините „Българската Коледа” не загуби, а увеличи доверието на българските зрители, каза режисьорът на тазгодишното издание Евтим Милошев. Затова всяка година инициативата си поставя все по-високи цели.

„Дарителството - да дадеш от себе си на човек, който не познаваш, е най-висшата форма на човешката същност, най-висшето проявление на човешката същност - да освободиш в себе си тази енергия за хора, които не познаваш, но се нуждаят много повече от всеки друг, това е велико”, заяви Евтим Милошев.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg.