"Българският Айвазовски“ откри изложба във Варна

Арменаг Мардиросян се вдъхновява от морето и планината Арарат

Култура
11:07 - 17 Септември 2024
731
"Българският Айвазовски“ откри изложба във Варна

Художникът Арменаг Мардиросян гостува на Галерия „Графит“ във Варна със самостоятелна изложба, наречена „Лично“. Той представя деветдесет картини, изпълнени с маслени бои върху платно. В тях зрителите ще видят характерните за автора маринистични пейзажи, заради които той е наричан „българският Айвазовски“. Освен тях са изобразени гледки от Армения с планината Арарат и езерото Севан, храмове, религиозни и фантастични сюжети. 

Това е втора самостоятелна изложба на варненския художник, припомниха на откриването организаторите от Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ във Варна. Мардиросян рисува от дете, а любовта към морската шир с нейните различни състояния се ражда по време на военната му служба като моряк. Участва активно в изложби от 2015 г. Сред тях са „Армения и България - цветове и форми“ през 2019 г., както и организираната от Читалище „Свети Саркис“ експозиция за 103-годишнината от независимостта на Армения под наслов „Гордостта на варненските арменци“. През 2021 г.  Арменаг Мардиросян прави първата си самостоятелна изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна с 33 платна. 

За настоящата му изява говори проф. д-р Ара Капрелян. Той отбеляза, че в колекцията, която представя, художникът дава израз на най-съкровените си чувства и преклонение към своите арменски исторически корени и настоящата си родина България. Черпи вдъхновение от красотата и величието на арменската и българската душевност, вълнуваща природа и църковни паметници.

„Той за пореден път ни убеждава в максимата, че изкуството е вечно и може да обедини хора с различна етническа, религиозна и политическа принадлежност“, посочи той. Авторът благодари на всички приятели и гости на събитието и изрази надежда всеки да намери картината, която да докосне душата му или да възбуди емоция.