"Барби" и "Опенхаймер"? Гледайте "Чебурашка", препоръчва руското културно министерство

Според данни на опозиционното издание Медуза обаче кината в Русия изпитват трудности да привлекат зрители

Новини
20:20 - 02 Септември 2023
2958
"Барби" и "Опенхаймер"? Гледайте "Чебурашка", препоръчва руското културно министерство

Летните кинохитове "Барби" и "Опенхаймер" не отговарят на руските традиционни ценности, се казва в изявление на Министерството на културата в отговор на искане на зам.-председателя на руската Дума Владислав Даванков да бъде намерен начин филмите да бъдат прожектирани в страната, пише Investror. bg като цитира ТАСС.

"Предложението Ви да позволим на гражданите на нашата страна да гледат филмите "Барби" и "Опенхаймер" не отговарят на целите и задачите, поставени от държавния глава, за съхраняване и укрепване на традиционните руски духовно-нравствени ценности", посочва зам.-министърът на културата Андрей Малшев в писмо, до което достъп има ТАСС.

Той препоръчва вместо това руснаците да гледат семейния руски филм "Чебурашка", който беше пуснат по руските кина през 2023 година, или историческият филм "Свидетел".

В Министерството на културата са категорични, че отказът на холивудските студиа да доставят филми в Русия има само позитивно влияние върху руските кина. Нуждата от замяна на вноса всъщност насърчава местната киноиндустрия и това ще доведе до възпитаване на морално-етичните ценности и патриотизъм сред младите руснаци, посочват още от ведомството.

Според данни на опозиционното издание Meduza обаче кината в Русия изпитват трудности да привлекат зрители. Заради войната в Украйна в момента в салоните се излъчват индийски и латиноамерикански филми, но интересът не е голям. Според изданието собствениците на кината настояват за паралелен внос на западни филми и издаването на "принудителни лицензи" от страна на правителството.

Някои салони излъчиха нелегално филми като "Топ Гън" и това бяха най-посещаваните прожекции досега, пише още Meduza.