"Билд": САЩ и Германия ще блокират членството на Украйна в НАТО

САЩ
15:17 - 10 Юли 2023
2056
"Билд": САЩ и Германия ще блокират членството на Украйна в НАТО

От 501 дни Украйна се бори срещу Русия - основния стратегически враг на НАТО. Въпреки това някои членове на алианса не искат да разчистят за Киев път към НАТО. На първо място това са Германия и САЩ, пише вестник "Билд", като се позовава на няколко свои източника.

"Мога да потвърдя, че САЩ и Германия блокират официалната молба на Украйна за членство в НАТО", заяви пред германския всекидневник високопоставен източник.

В събота британският вестник "Дейли Телеграф" писа, че Германия "се готви да блокира молбата на Украйна за членство в НАТО". Като цитира източник от алианса, медията припомня, че преди да започне процесът, дадена страна трябва официално да попита НАТО дали може да се присъедини. Според този източник Германия ще се застъпи за отлагане на влизането на Украйна в алианса на предстоящата среща на върха във Вилнюс поради опасения, че незабавното членство може да доведе до война с Русия.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски планирал пред държавните и правителствените ръководители на 31-те държави членки на НАТО, и на целия свят да поиска във Вилнюс страната му да бъде приета в НАТО.

Макар и да знае добре, че присъединяването може да отнеме години и че войната с Русия трябва да е "приключила" преди това да стане официално възможно, Зеленски иска да бъде поставено началото и Украйна безвъзвратно да тръгне по пътя си към НАТО.

Именно тази официална молба обаче искат да предотвратят някои важни натовски държави, пише "Билд". На първо място Германия и САЩ, "които за съжаление по този въпрос действат в една и съща посока", казва пред вестника източникът от Източна Европа. Нещо повече, двете страни "оказвали натиск" върху други членове на НАТО да се присъединят към тяхната позиция.

Друг дипломат заяви пред "Билд" с разочарование, че Берлин и Вашингтон искат на срещата да бъде приета "заключителна декларация, която едва ли ще надхвърли тази от Букурещ през 2008 г.", отбелязва БТА.

Тогава в заключителния документ от срещата на върха се казваше: "НАТО приветства евроатлантическите стремежи на Украйна и Грузия за членство в НАТО. Днес постигнахме съгласие, че тези държави ще станат членове на НАТО."

В тази връзка "Билд" цитира украинския депутат Олег Дунда от партията на Зеленски "Слуги на народа", че може "само да съжалява за позицията на Берлин". Експертът по външна политика каза още: "Въпреки че сме благодарни за оръжейните доставки, които Берлин вече направи, трябва да се помни, че половинчатите решения не водят до победа. Те винаги водят до поражения, дори за тези, които вземат такива решения."