"Боинг" спира да купува руски титан

Новини
16:01 - 07 Март 2022
2765
"Боинг" спира да купува руски титан

Американският самолетостроител "Боинг“ (Boeing)  е спрял закупуването на руски титан, съобщи днес в комюнике компанията, цитирана от ТАСС и БТА.

"Боинг“ разполага със значителни запаси от титан, включително благодарение на инициативата си за обединяване на доставчиците от цял свят, която се осъществява вече няколко години. В момента компанията е спряла закупуването на титан от Русия. Запасите ни от титан и мрежата алтернативни доставчици позволява на "Боинг“ да осигури безпроблемното производство на граждански въздушни съдове. Компанията ще продължи да предприема стъпки, за да направи бизнеса устойчив в дългосрочна перспектива, съобщи корпорацията. 

"Боинг“ получава около една трета от необходимото количество титан за компонентите на самолетите от Русия, според данните на в. "Уолстрийт джърнъл“.

Останалата част се пада на САЩ, Япония, Китай и Казахстан. Руската компания "ВСМПО-АВИСМА", монополист в титановия отрасъл доставя вече около 25 години титан на "Боинг“, припомня ТАСС.

По-рано бе съобщено, че "Боинг“ е спрял доставките на резервни части за руските авиокомпании и техническата им поддръжка. Авиоконцернът е преустановил също и работата в офиса си в Киев, както и в учебния си център в Москва.

Самолетостроителят отказа обаче е отказал да коментира бъдещето на съвместното предприятие "Урал Боинг менюфекчъринг“ (Ural Boeing Manufacturing), управлявано от руски олигарх, който някога е работил в КГБ с президента на Русия Владимир Путин, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Ройтерс.