"Булгаргаз" очаква 5% по-евтин газ през октомври

Регулаторът ще утвърди окончателната цена за месеца на 1 октомври

Новини
14:47 - 28 Септември 2023
1997
"Булгаргаз" очаква 5% по-евтин газ през октомври

Предлагат 57,41 лв./MWh цена на природния газ от 1 октомври.

На днешното открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад относно внесеното заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване на цена за октомври 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложената от КЕВР цена включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ, както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в Подземното газово хранилище "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на "Булгаргаз" са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три различни източника.

В ценовия микс за октомври е включено договореното количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция, 

съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Уточнява се, че тези количества покриват 47,72% от потреблението за месеца и са ключови за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

"Булгаргаз" е сключил за октомври два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона. С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за предстоящия месец - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

На откритото заседание представителите на "Булгаргаз" посочиха, че след внасянето на заявлението на 11 септември борсовият индекс TTF се е повишил с близо 8% заради стачките на LNG терминали в Австралия и на технически прекъсвания в работата на находища в Норвегия. От дружеството отбелязаха, че въпреки последните ценови изменения,

към днешна дата прогнозната цена на "Булгаргаз" за октомври се очертава да бъде с около 5% по-ниска от утвърдената цена за септември.

На 1 октомври "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за идния месец. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември включително. Същият ден регулаторът ще утвърди и окончателната цена за месеца.