"Цар Мангал ": Русия показа най-необичайния си танк

Той е напълно защитен от дронове-камикадзета, но дизайна му е меко казано странен

Русия
22:20 - 12 Август 2024
5197
"Цар Мангал": Русия показа най-необичайния си танк

Войната в Украйна показа, че всяка бронирана машина може да стане лесна мишена на дронове-камикадзета. Така танкове за няколко милиона долара стават жертва на безпилотници с експлозив на обща цена около 1000 долара. От известно време Москва експериментира с концепции, които да защитят танковете от дронове. Така преди време се роди руският танк-бунгало. Той представляваше Т-72, укрепен с листове стомана около купола. Днес Москва е развила тази концепция до съвършенство с най-новата си машина, нарече от руските канали в Telegram - "Цар Мангал".

Визуално, машината не много по-различни от първите танкове от Първата световна война. Всъщност защитните листове стомана премахват почти изцяло маневреността на купола. По това отношение други експерти сравняват танковете от този тип с "танковите унищожители" от Втората световна война. Последните машини изцяло се отказват от въртящия купол, залагайки на по-дебела метална броня.

Поради ниската си скорост и честото използване на този тип танк се ползва като миночистач и много често проправя път на машините зад него.

"Цар Мангал" е любима цел операторите на дронове, но засега издръжливостта му срещу тях е висока. Машината обаче все още е уязвима срещу артилерия или анти-танкови ракети.

Руските канали в Telegram отбелязват, че бойната ефективност на всяко отделно превозно средство зависи от уменията и подготовката на механиците и инженерите, които го "опаковат в стомана".