"Черни жилетки" от Африка окупираха парижкия Пантеон (СНИМКИ+ВИДЕО)

Полицията изхвърли незаконните мигранти от свещения мавзолей като им пусна газ

ЕС
23:14 - 12 Юли 2019
5644
"Черни жилетки" от Африка окупираха парижкия Пантеон (СНИМКИ+ВИДЕО)

Няколкостотин незаконни мигранти от Африка окупираха за кратко парижкия Пантеон с искане да им бъдат дадени документи за престой и работа във Франция и да се срещнат с премиера Едуар Филип, предаде АФП.

Чернокожите нахлуха и окупираха към 13 ч. местно време свещения мавзолей в сърцето на френската столица, където са погребани Мирабо, Марат, Русо, Юго, Зола, Малро, Сен Екзюпери, Мария и Пиер Кюри, Александър Дюма и други велики французи. Протестиращите останаха там до 17 часа.

Около 700 мигранти и техни поддръжници окупираха емблематичната постройка в центъра на Париж по инициатива на организациите "Черни жилетки" и "Ла Шапел, напред!", които подкрепят незаконните мигранти, уточниха по-късно френските медии.


Протестиращите бяха изведени принудително. Мигрантите се събраха впоследствие извън сградата, където бяха заобиколени от представители на силите на реда и скандираха "Черни жилетки! Черни жилетки!" - името на организация на бездомни мигранти в Париж. В изявление те се представят за хора без документи, които Франция не забелязва, и искат "документи и жилища за всички".

"Вече не искаме да преговаряме с вътрешното министерство и неговите подчинени структури. Искаме да разговаряме с премиера Едуар Филип и то сега! Много хора живеят без права от години. Извършваме тази окупация, за да поискаме от премиера да бъде направено изключение по отношение на предоставянето на документи. Подобно изключение не е правено от времето на Франсоа Митеран (през 1981 г.). Вече е време да бъде направено. Пантеонът е символ на велики хора. Във вътрешността му има символи на борбата срещу робството. Борим се с робството през третото хилядолетие", заяви организацията.


Обстановката в и около Пантеона се нагорещи, когато полицията се задейства и пусна в употреба сълзотворен газ и палки. "Недопустимо е да се гледа как агресивни нелегални окупират напълно безнаказано това свято място на Републиката", реагира президентката на френския Национален сбор Марин льо Пен.


 
Тези безредици идват ден след като алжирци чупиха от радост витрини на магазини на Шанз-Елизе в нощта срещу петък след като Алжир би 4:3 с дузпи Кот д''Ивоар и се класира на полуфинал на Купата на африканските нации в Египет.