"Цигулар на покрива" се завръща на сцената на Музикалния театър

Мюзикълът ще се играе на 15, 16 и 17 април

Култура
16:47 - 07 Април 2022
2275
"Цигулар на покрива" се завръща на сцената на Музикалния театър

Мюзикълът "Цигулар на покрива" ще се играе на сцената на Музикалния театър само на 15, 16 и 17 април през този театрален сезон, съобщават от екипа на културната институция. „Всички сякаш сме цигулари на покрив. Всеки се опитва да изсвири своята простичка мелодийка без да си строши врата при изпълнението" - така започва мюзикълът „Цигулар на покрива".

В началото никой не предрича комерсиален успех на творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Майер Харник. Техния спектакъл трудно може да се определи като касов за стандартите на Бродуей – той не предлага лековата и забавна история, пищни костюми и леко облечени момичета.

Мюзикълът обаче поставя първия за времето си рекорд за най-дълго задържал се в афиша спектакъл – от премиерата си през 1964-а той се играе без прекъсване до 1972 година. Печели девет награди "Тони", сред които за най-добър мюзикъл, за сценарий и хореография и се превръща в един от шедьоврите в жанра.  

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на един отминал свят или да приеме избора на дъщерите си да се оженят по любов, повече от 50 години след премиерата си – продължава да трогва хора от различни места по света. Това е историята на малкия човек, устоял на всички лични и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта. В моментите на най-големи изпитания той не загубва вярата си в Бог, а кротко и със самоирония го укорява за бедите, които му се стоварват една след  друга.

Освен с трогателната човешка история, мюзикълът си е завоювал мястото на шедьовър с въздействащата музика на Джери Бок и ярките хореографски платна, дело на Джеръм Робинс (хореографът на „Уестсайдска история"). Емблематични остават масовите сцени „Традиция", сцената-наздравица „За живота", както и сватбената с еврейския мъжки танц с цилиндри на главите на танцьорите, на които са закрепени бутилки. В уникалната хореография на Робинс се преплитат еврейски традиционни танци, украински гопак и руски казачок. 

„Цигулар на покрива" е смешен и в същото време тъжен разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва" – убеден е режисьорът на спектакъла Небойша Брадич. Сценографията на спектакъла е дело на Мирослав Табачки, художник на костюмите е Исидора Молес, хореограф е Анна Пампулова, хормайстор – Людмил Горчев.

В „Цигулар на покрива" участва почти цялата трупа на театъра, разказват от екипа на Музикалния театър. В ролята на Тевие гледаме Христо Сарафов и Александър Мутафчийски. Неговата жена Голда се изпълнява от примите на театъра: Калина Ангелова, Катерина Тупарова и Марияна Арсенова. В ролята на трите по-големи дъщери на млекаря са: Илона Иванова, Десислава Николова и Елица Красимирова, които се дублират с  Илиана Генева, Исидора Молес, Християна Лоизу и Теменужка Трифонова. Людмила Козарева прави запомняща се роля като сватовницата Йенте.

Баба Цейтъл се изпълнява от Светлана Иванова и Еделина Кънева. Покойната жена на Лазар Волф (в ролята Лъчезар Лазаров), която се явява като дух в съня на Тевие – се играе от Зорница Дамянова, Олга Михайлова и Валентина Корчакова. Участват още: Владимир Грудков, Юлия Маринова, Денко Проданов, Александър Панайотов, Стефан Петков, Румен Григоров, Пеньо Пирозов, Кръстан Кръстанов, Николай Борисов, Георги-Маноел Димитров, Богомил Спиров, Тодор Велков, Станимира Василева, Добромир Момеков, Александър Василев. Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.