"Дейли телеграф": Очаква се обявяване на голяма газова сделка със САЩ

Става въпрос за доставки за Великобритания от порядъка на 10 милиарда кубически метра

Новини
08:25 - 08 Ноември 2022
2416
"Дейли телеграф": Очаква се обявяване на голяма газова сделка със САЩ

Британският премиер Риши Сунак е готов да обяви голяма газова сделка със Съединените щати след климатичната конференция в Египет, пише вестник "Дейли телеграф".

Вестникът се позовава на свои източници, според които двустранните разговори за така нареченото "партньорство за енергийната сигурност" са в последния си етап, като Съединените щати планират да продадат милиарди кубически метра втечнен природен газ на Великобритания през следващата година.

Два британски източника са посочили количество от порядъка на 10 милиарда кубически метра.

Всичко това става след като войната в Украйна доведе до голям недостиг на енергия и предупреждения от страна на британското правителство за възможен режим в страната, припомня "Дейли телеграф".

Желанието на Обединеното кралство да внася повече горива, като същевременно призовава за действия за справяне с климатичните промени, вероятно ще бъде атакувано от лейбъристите в опозиция, но сега на него се гледа като на съществен момент за гарантиране на енергийната сигурност на страната, разсъждава вестникът.

Твърди се, че предишният британски премиер Лиз Тръс и американският президент Джо Байдън лично са обсъдили детайлите по споразумението и дори е имало план за него да бъде съобщено на 21 октомври, но ден преди това Лиз Тръс подаде оставка и всичко се промени.

Екипи на двете страни обаче са продължили да преговарят и след идването на власт на Риши Сунак и е възможно до седмица-две сделката да бъде официално обявена.