"Дисни" възражда Осуалд Щастливия заек след 94 години

Култура
19:40 - 01 Декември 2022
2406
"Дисни" възражда Осуалд Щастливия заек след 94 години

Анимационните студиа "Дисни" създадоха първия си филм за Осуалд Щастливия заек след 94 години, съобщи Ройтерс. Късометражната анимация е създадена от екипа за рисуване на ръка за честванията на 100-годишнината на компанията "Уолт Дисни". В нея Осуалд отива на кино и се включва в действието на големия екран. 

"Осуалд е такъв смел калпазанин. Искахме да го върнем и в късометражния филм той отива  в дома си - на филмовия екран", казва аниматорът Ерик Голдбърг, който режисира анимацията. "Искахме Осуалд да изпълни всички свои номера в стил "гумен маркуч" - анимация, отдаваща почит на първото поколение художници на "Уолт Дисни."

Аниматорът и продуцент Уолт Дисни създава Осуалд Щастливия заек през 1927 г. за "Юнивърсъл". Пакостливият герой е представен в късометражния филм "Trolley Troubles".

Дисни и екипът му заснемат 26 късометражни филма за Осуалд, като последният е пуснат през 1928 г., когато той губи творческия си контрол върху героя. След това основателят на империята "Дисни" създава най-известния си герой - Мики Маус.

През 2006 г. главният изпълнителен директор на "Дисни" Боб Айгър сключва сделка с Ен Би Си/"Юнивърсъл", която позволява на ветерана от телевизионния канал Ей Би Си Ал Майкълс да сключи договор с Ен Би Си в замяна на това Осуалд да се появява във видеоигри и стоки, в късометражен анимационен филм, както и в тематичните паркове.