"Фантомът на операта" слиза от Бродуей, но се завръща в Музикалния театър

Ангелът на музиката завладява столичната сцена в края на октомври

Култура
09:11 - 20 Октомври 2022
6775
"Фантомът на операта" слиза от Бродуей, но се завръща в Музикалния театър

Популярният мюзикъл "Фантомът на операта" слиза от сцената на Бродуей 35 години след премиерата си, но пък за радост на българските фенове шедьовърът на британския композитор сър Андрю Лойд Уебър се завръща в афиша на Музикалния театър. Най-касовият и зрелищен спектакъл на оперетата ще завладее сцената в три поредни дни в края на октомври - на 28, 29 и 30-ти, научи Lupa.bg.

„Фантомът на операта“ е най-дългогодишната постановка в историята на Бродуей. Култовият спектакъл обаче слиза от сцената през февруари 2023 г. като най-скъпата жертва на пост-пандемичния спад в посещаемостта на театрите в Ню Йорк. 

Мюзикълът, поставен през 1988 г. в Ню Йорк и оцелял във времена на рецесия, войни и културни обрати, ще има последно представление на 18 февруари 2023 г. Това ще се случи по-малко от месец, след като спектакълът отбележи 35-ата си годишнина, след 13 925 представления.

Това е скъп мюзикъл, със сложна сценография и костюми и големи разходи за обширния актьорски състав и за оркестъра. Приходите варират, откакто спектакълът се върна на сцена след пандемията - от един милион долара за седмица до едва около 850 000 долара. Миналата седмица бяха отчетени 867 997 долара приходи.

Само на Бродуей шоуто е представяно над 13 500 пъти пред общо 19 милиона души в театър "Маджестик". През 1986 г. се играе в Лондон и след това мюзикълът е представен в 183 града, на 17 езика, пред повече от 145 милиона души в 70 000 представления, съобщават световните агенции.

Българската версия на "Фантома", чийто режисьор е акад. Пламен Карталов, за щастие се радва на рекорден зрителски интерес 4 години след премиерата си в Музикалния театър. Премиерата за България бе на 25 януари 2019 г. на сцената на Музикалния театър, създал силна традиция в жанра на мюзикъла у нас. Спектакълът, който е изключително музикално преживяване с участието на талантливи артисти, певци, танцьори и музиканти, се игра на два пъти при огромен успех миналата година и на Античния театър в Пловдив.

Вечната тема за неразбрания гений и посредственото общество, въплътена в шедьовъра на Уебър, е сред най-обичаните спектакли и за почитателите и на мюзикъла, и на театъра.

За „Фантомът на операта” са платени най-скъпите авторски права в историята на театъра и са инвестирани допълнителни средства в мащабна сценография, озвучителната и осветителната техники и в изработването на близо 400 оригинални костюми. Това е и най-сложният спектакъл на Музикалния театър до момента като декори и впечатляващи визуални ефекти. За мистериите и специалните ефекти се използва професионалната помощ на илюзионисти и каскадьори.

От премиерата си досега "Фантомът на операта" донесе над 1 милион лева приходи на Музикалния театър от продажбата на билети само за един спектакъл, което също е абсолютен рекорд.

В ролята на загадъчния Ангел на музиката или Фантома на операта се сменят магнетичният актьор и певец Владимир Михайлов и талантливият солист от трупата на оперетата Владимир Грудков.

Владимир Михайлов ще разгърне своя талант и енергия на 29 октомври (събота) и 30 октомври (неделя). Владимир Грудков ще има честта да открие новата серия на Фантома на 28 октомври (петък) от 19 часа.

В ролята на Кристин Дае се редуват чаровните певици Християна Лоизу и Теменужка Трифонова, а в образа на Раул, Виконт дьо Шани зрителите ще видят даровитите Денко Проданов и Александър Панайотов.

В останалите роли са Христо Сарафов, Тодор Велков, Николай Борисов, Румен Григоров, Калина Ангелова, Людмила Козарева, Деница Шопова, Илона Иванова, Десислава Николова, Зорница Дамянова, Исидора Молес, Катерина Тупарова, Марияна Арсенова, Георги Ханджиев, Лъчезар Лазаров, Александър Василев, Кръстан Кръстанов, Грозданка Филипова, Георгиос Филаделфевс, Георги-Маноел Димитров, Явор Радованов, Николай Димов, Сердикий Попов, Иван Христов, Иван Александров, Алексей Римша и Никола Кабрузов. Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент маестро Юли Дамянов.

Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки (Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов.

На сцената на Музикалния театър декорът на „Фантомът на операта” се монтира в продължение на два дни. Най-голямото предизвикателство е тежката над два тона метална конструкция, която се извисява на височина шест метра над сцената. Тя онагледява парижката опера „Попюлер”, където се развива действието в мрачната готическа история за неразбрания гений и неговата любима във „Фантомът на операта”.

По моста, с височина над шест метра над сцената, се движат част от актьорите в спектакъла. Целият технически персонал на Музикалния театър е ангажиран по време на спектакъла. На него се дължи динамиката в прехода между отделните сцени. Неслучайно сценичните работници също участват в поклоните заедно с артистите в края на спектакъла.

Затова, както техническото, така и актьорското майсторство са на други нива, по-различни от тези в други сценично-музикални жанрове. Общото е винаги едно, да се вкара зрителя във фантастичните параболи на въображението на реалност и сънуване. Ето това притежават и двамата главни герои Фантомът и Кристин. 

Младото сопрано Кристин става обект на дълбоките чувства на мистичен герой, обитаващ таен лабиринт под същата сграда. Скритият зад маска гений живее в пълна изолация от света и невидимо ръководи живота в парижката музикална обител.

Вечната битка между талант и посредственост става основна нишка в тази дълбока и „призрачно“ въздействаща история по романа “Фантомът от операта” от Гастон Льору.

Един от най-забележителните детайли, който е от изключително значение и за самата история, е полилеят, украсяващ сводестия таван на операта. В сюблимния момент на мюзикъла, разяреният Фантом запраща полилея върху публиката отдолу, подпалвайки цялата Опера.



Най-касовият и зрелищен спектакъл на Музикалния театър „Фантомът на операта” може да бъде гледан на 28, 29 и 30 октомври. Началото на спектаклите в петък и събота е в 19:00 часа, а неделният е от 17:00 часа.