Боговете благословиха "Фантома на операта" в Античния театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

Нещо за четене
20:21 - 15 Юли 2021
15251
Боговете благословиха "Фантома на операта" в Античния театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Боговете са с нас!" - така емоционално възкликнаха артистите от великолепния и най-зрелищен мюзикъл на Музикалния театър “Фантомът на операта”, които изиграха своето представление сред древните римски колони на Античния театър в Пловдив на 5 юли. Този спектакъл със сигурност е много специален за певците и за всички съпричастни към създаването на "Фантомът на операта", а за зрителите това бе едно магично, изпълнено с много емоции преживяване, което никога няма да бъде забравено и което дори е трудно да се опише с думи.

Богове и ангели наистина бяха на страната на талантливите артисти и на публиката, зажадняла да се наслади на интелигентен и величествен спектакъл на едно още по-величествено място - в Античния театър във Филипополис, където артисти са се изявявали още преди 20 века. Имаше и нещо много символично, че спектакълът бе изигран именно в космополитния Пловдив, където мирно съжителстват представители на различни етноси и религии.

“Фантомът на операта” сред римските камъни и колони наистина бе едно феноменално цветно музикално изживяване, за което трябва да благодарим на всички певци, танцьори и музиканти, участващи в спектакъла, на директора на Музикалния театър Марияна Арсенова за дръзновението и амбицията й за пръв път от премиерата през януари 2019 г. да изнесе мащабния мюзикъл на открита сцена под звездите. Идея, която бе реализирана по най-добрия начин - с много труд, талант и с малко доза късмет. Постановката е изключително сложна като техническо изпълнение и заслужава огромни адмирации за всички технически екипи.

Благодарение на прекрасната акустика на Античния театър страхотните гласове на Фантома (Владимир Михайлов), на Кристин Дае (Християна Лоизу), на Раул (Денко Проданов), както и на всички артисти звучаха още по-мощно и докоснаха по-силно сърцата на публиката. Античният театър им даде и свободата още повече да разгърнат таланта си - талант, благословен от Бога.

Няколко часа преди Фантомът да изпее първата си ария, над града под тепетата се развихри буря, придружена с мълнии, светкавици и проливен дъжд. Природната стихия сякаш бе на крачка да отложи дълго готвеното гостуване на Музикалния театър "Стефан Македонски" в Пловдив. Природните катаклизми по-скоро предвещаваха разтърсващите емоционални моменти, на които зрителите на "Фантомът на операта" щяха да се сблъскат в юлската вечер. За щастие и на актьорите, и на техническите служби привечер слънцето отново се усмихна и сякаш подготви Античния театър за вълнуващата среща на зрителите с талантите от "Фантомът на операта".

А дъгата, която озари Пловдив след пороя, като че ли подсказваше, че Боговете благославят творците за една шеметна нощ на сцената на Античния театър. И, да, те бяха докрая с артистите и техническите екипи и ги подкрепиха в това трудно, но вълшебно театрално и музикално начинание. Зрителите станаха свидетели на впечатляващата визия на живо сред наистина уникалния естествен декор на Античния театър под звездите, заедно с лекия полъх на вятъра и полета на птиците.

Вятърът дори бе в унисон със сцените на "Фантомът на операта" и духаше по-силно точно по времето, когато Фантомът се опитваше да избяга със своята любима Кристин Дае с лодка към подземното си царство. Така вечната тема за неразбрания гений и посредственото общество, въплътена в музикалния шедьовър на сър Андрю Лойд Уебър, по стиховете на Чарлз Харт и Ричард Стилгоу, оживя по най-фееричния начин сред естествения декор на Античния театър във Филипополис.

На 5 юли древната римска сцена се изпълни с артистичното майсторство, чара,  пластичността и впечатляващите костюми на Владимир Михайлов (Фантомът), Християна Лоизу (Кристин Дае), Денко Проданов (Раул), Тодор Велков (Ришар Фирмен), Румен Григоров (Жил Андре), Людмила Козарева (Мадам Жири), Десислава Николова (Мег Жири), Зорница Дамянова (Карлота Джудичели), Георги Ханджиев (Убалдо Пианджи), Лъчезар Лазаров (Жозеф Буке), Кръстан Кръстанов (Мосю Льофевр), Александър Василев (Мосю Рейе), Грозданка Филипова (Довереница), Явор Радованов (Аукционер), Николай Димов (Конте), Сердикий Попов (Конте), Иван Христов (Пасарино), Иван Александров (Полицейски началник), Никола Кабрузов (Снайперист).

На сцената се изявиха и великолепният балет и оркестър на Националния музикален театър под майсторската палка на диригента маестро Юли Дамянов. 

С иновативната си режисура акад. Пламен Карталов успява да приобщи всички зрители в спектакъла, да ги вкара във фантастичните параболи на въображението на реалност и сънуване, както самият маестро споделя. Сценографията е дело на Миодраг Табачки (Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов. 

"Фантомът на операта” е нео-готическа романтична история, която ни отвежда на сцената на парижката опера „Попюлер” през 19 век. Младото сопрано Кристин става обект на дълбоките чувства на мистичен герой - Фантома, обитаващ таен лабиринт под същата сграда. Скритият зад маска гений живее в пълна изолация от света и невидимо ръководи живота в парижката музикална обител. Той прави всичко възможно да бъде открит талантът на Кристин Дае. Вечната битка между талант и посредственост става основна нишка в тази дълбока и „призрачно“ въздействаща история.

"Естественият декор от две нива на Античния театър в Пловдив и неповторимата атмосфера на тази вековна сцена са най-подходящото място, където можем да пренесем "Фантомът на операта", сподели преди гостуването в древния град директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

И примата бе напълно права - в унисон с Античния театър майсторското осветление и умелата сценография създадоха усещане за уникална естествена 3D визия, за каквото киното може само да мечтае. Смяната на сини, червени, жълти, зелени, лилави светлини създаде едновременно мрачната готическа обстановка в Париж от 19 век, където се развива действието, и пъстроцветната жизнерадост, която също е част от спектакъла.

"Този шедьовър на световния мюзикъл, който продължава да се играе с успех в много страни по света, а у нас - на сцената на Музикалния театър - с нищо няма да загуби от силата и въздействието си на фона на адаптирания декор за Античния театър в Пловдив. На тази сцена той ще бъде съпреживян още по-силно от публиката", бе убедена Марияна Арсенова. А след края на представлението 1500-те зрители напълно споделяха мнението й.

"Фантомът на операта е тук, в ума ми”, нежно пее Кристин. "Фантомът на операта е там, в ума ти”, припява и Фантомът. Защото чаканият Ангел на музиката е дошъл, а сънят се е превърнал в реалност. Пробуждането от една силна привързаност и любов е създало от крехкото момиче, не само жената, но и талантлива актриса, сбъднала и мечтата, и веруюто на Фантома на операта, че голямо изкуство се прави от стремеж към съвършенство и от таланти, а не от ширещата се мимикрия и посредственост”, разкри своята режисьорска концепция акад. Карталов.

Ролята на Фантома безспорно е една от най-ярките и най-драматични, изпълнявана с много страст от харизматичния актьор и музикант Владимир Михайлов. За кратко време неговият загадъчен герой сменя драстично, но и майсторски диаметрални състояния - на обич, на състрадание, на гняв и ярост. За това му помагат както сетивността му, така и актьорският опит и певческият талант. Емоционалността и сложността на образа на Фантома се усеща във всяка дума, изпята от Владимир Михайлов. 

Неговият загадъчен герой чрез любовта се опитва да се бори с посредствеността. "Героят ми открива един самороден талант, шлифова го и го превръща в примата на собствения си, както той смята, театър. За да се случи това му се налага и да убива, и да коли, и да беси. Но той го прави в името на високото изкуство”, така Владимир Михайлов описа пред Lupa.bg Фантома на операта.

"Фантомът живее в катакомбите на операта, за да не го виждат въобще, а когато излиза навън, ходи с маска и си преправя гласа. Налага му се да се представя призрак, за да може да излезе пред хора. И той е много озлобен от цялата ситуация и затова няма никакъв толеранс към пошлостта и към посредствеността”, разсъждава популярният актьор. Криейки цял живот лицето си зад маска всъщност Фантомът крие и една романтична, богата душевност, която обаче разкрива само на Кристин.

Сцена от великолепния мюзикъл “Фантомът на операта” на Музикалния театър, който се игра в Античния театър в Пловдив на 5 юли. Фантома сред древните римски колони, а над тях се извисява кръстът от камбанарията на Католическата катедрала “Свети Лудвиг”.

Достойна партньорка на Владо Михайлов на сцената е младата солистка на Музикалния театър Християна Лоизу. Чаровната певица от острова на Афродита - Кипър стана известна у нас, след като спечели музикалното шоу „X фактор“. И подобно на своята героиня Кристин Дае Християна се оказа нешлифован диамант, който се нуждаеше от протегната ръка, за да разгърне таланта си. И тази ръка й бе протегната от директора на Музикалния театър Марияна Арсенова, която покани младата певица на щат в оперетата след спечелен кастинг за ролята на Кристин.

Раул, Виконт дьо Шани, във великолепното изпълнение на младия оперен и оперетен певец Денко Проданов, който се утвърди с таланта си в трупата на Музикалния театър, е като контрапункт на митичния Фантом. Раул също се бори за любовта си към фината Кристин, обсипвайки я с романтика. Но в борбата с Фантома на операта за сърцето на младата певица героят на Денко Проданов също открива, че талантът трябва да се насърчава и развива.


“Фантомът на операта” е най-скъпата постановка на Музикалния театър до момента. За него са платени най-скъпите авторски права в историята на театъра. Допълнителни средства са инвестирани в мащабната готическа сценография, озвучителната и осветителната техника и в изработването на близо 400 оригинални красиви костюми, изпипани до всеки детайл.

“Фантомът на операта” е и най-сложният спектакъл като декори и специални ефекти на театъра до момента. За мистериите и специалните ефекти се използва професионалната помощ на илюзионисти и каскадьори. В Античния театър в Пловдив техническите и озвучителните екипи на Оперетата демонстрираха за пореден път своето майсторство.

На сцената на Музикалния театър в София декорът на „Фантомът на операта” се монтира в продължение на два дни. Най-голямото предизвикателство е тежката над два тона метална конструкция, която се извисява на височина шест метра над сцената. Тя онагледява Парижката опера „Попюлер”, където се развива действието в мрачната готическа история за неразбрания гений и неговата любима. Конструкцията е дълга 13 метра и съединява краищата на сцената с мост.

По моста, с височина над шест метра над сцената, се движат част от актьорите в спектакъла. На него се дължи динамиката в прехода между отделните сцени. Древните римски колони и стълби по естествен начин се превърнаха в онзи мистичен лабиринт, по който с финес се движеха героите на Владимир Михайлов и Християна Лоизу.

Един от най-забележителните детайли, който е от изключително значение и за самата история, е полилеят, украсяващ сводестия таван на операта. В сюблимния момент на мюзикъла, разяреният Фантом, който вижда любимата си певица в прегръдките на друг, запраща полилея върху публиката отдолу, подпалвайки цялата Опера. В Античния театър тази сцена бе една от най-впечатляващите поради факта, че полилеят се спусна с гръм и трясък от римските колони. Именно те стават и декор на прочутата ложа номер 5, която е запазена за Фантома.

Динамиката на мюзикъла, съчетана с гениалната музика на Андрю Лойд Уебър, приковава през цялото време вниманието на зрителя. В един момент действието е в оперната зала и публиката става свидетел на пищен празничен маскарад, а след малко се озовава в мрачно подземие или гробище. 

Станали на крака в красивия амфитеатър, зрителите дариха с бурни овации ангелите на музиката и танца от Оперетата и дълго не ги пускаха да си тръгнат от сцената. Публиката сякаш усети дълбочината на текста, благодарение и на факта, че стиховете се пеят на български. А във вече тихата звездна юлска нощ звучаха думите: "Пей, мой Ангел на Музиката!" "Фантомът на операта" в Античния театър в Пловдив ще се помни още дълго време. Защото Бог  благослови таланта и даде път на изкуството пред посредствеността.

Ако искате да се докоснете и да преживеете нещо магично и наистина разтърсващо като емоция имате шанса да го направите на 5 септември, когато „Фантомът на операта” ще гостува отново в Античния театър в Пловдив от 20 часа. 


 
Във фотогалерията по-долу може да видите снимки на Lupa.bg от фееричното представление на 5 юли в Античния театър в Пловдив:


СНИМКИ: МАРИНА ЧЕРТОВА