"Фантомът на операта" завладява Музикалния театър през април

В първите дни на пролетния месец зрителите може да гледат магнетичния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър

Топ
11:15 - 14 Февруари 2022
9922
"Фантомът на операта" завладява Музикалния театър през април

Най-касовият спектакъл на Музикалния театър „Фантомът на операта” се завръща на сцената през април, научи Lupa.bg. В три поредни дни - от 1 до 3 април магнетичният мюзикъл по музика на сър Андрю Лойд Уебър и по стихове на Чарлз Харт ще зарадва многобройните си почитатели.

"Фантомът на операта" е най-скъпата постановка на Музикалния театър, който е създал традиции в жанра на мюзикъла у нас и е поставил най-много от творбите на Андрю Лойд Уебър на своята сцена. За „Фантомът на операта” са платени най-скъпите авторски права в историята на театъра и са инвестирани допълнителни средства в мащабна сценография, озвучителната и осветителната техники и в изработването на близо 400 оригинални костюми. Това е и най-сложният спектакъл на театъра до момента като декори и впечатляващи визуални ефекти. За мистериите и специалните ефекти се използва професионалната помощ на илюзионисти и каскадьори. 

Премиерата на сцената на Музикалния театър и за първи път в България бе на 25 януари 2019 г. През пандемичната 2020 г. спектакълът не се игра, а през миналата година обичаният мюзикъл на столичната трупа за първи път излезе на открита сцена. Вечната тема за неразбрания гений и посредственото общество, въплътена в шедьовъра на Уебър, оживя през юли и септември сред естествения декор на Античния театър в Пловдив и предизвика фурор сред зрителите. Приковаващият дъха спектакъл "Фантомът на операта" се радва на рекордна посещаемост у нас.

В ролята на Фантома се сменят харизматичният певец и актьор Владимир Михайлов и солистът от трупата Владимир Грудков, на Кристин Дае - талантливите певици Християна Лоизу и Теменужка Трифонова, а в образа на Раул, Виконт дьо Шани се сменят даровитите Денко Проданов и Александър Панайотов.

Режисьор на спектакъла е акад. Пламен Карталов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки (Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов. 

На сцената на Музикалния театър декорът на „Фантомът на операта” се монтира в продължение на два дни. Най-голямото предизвикателство е тежката над два тона метална конструкция, която се извисява на височина шест метра над сцената. Тя онагледява парижката опера „Попюлер”, където се развива действието в мрачната готическа история за неразбрания гений и неговата любима във „Фантомът на операта”.

Младото сопрано Кристин става обект на дълбоките чувства на мистичен герой, обитаващ таен лабиринт под същата сграда. Скритият зад маска гений живее в пълна изолация от света и невидимо ръководи живота в парижката музикална обител. Вечната битка между талант и посредственост става основна нишка в тази дълбока и „призрачно“ въздействаща история по романа “Фантомът от операта” от Гастон Льору.

Един от най-забележителните детайли, който е от изключително значение и за самата история, е полилеят, украсяващ сводестия таван на операта. В сюблимния момент на мюзикъла, разяреният Фантом запраща полилея върху публиката отдолу, подпалвайки цялата Опера.

В останалите роли са Христо Сарафов, Тодор Велков, Николай Борисов, Румен Григоров, Калина Ангелова, Людмила Козарева, Деница Шопова, Илона Иванова, Десислава Николова, Зорница Дамянова, Исидора Молес, Катерина Тупарова, Марияна Арсенова, Георги Ханджиев, Лъчезар Лазаров, Александър Василев, Кръстан Кръстанов, Лъчезар Лазаров, Грозданка Филипова, Румен Григоров, Явор Радованов, Николай Димов, Сердикий Попов, Иван Христов Иван Александров, Алексей Римша и Никола Кабрузов. Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

На 1 и 2 април, съответно петък и събота, е предвидено мюзикълът да се играе от 19 часа, а на 3 април, неделя - от 17 часа. Билети за "Фантомът на операта" може да бъдат закупени на касите на Музикалния театър, както и онлайн на сайта на театъра.


На снимката горе: Владимир Михайлов като Фантома
и Християна Лоизу в ролята на Кристин Дае
впечатляват с емоционалното си пеене и актьорска игра