"Финита Ли комедия?!" пита философски Арт театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

Машина на времето пренася героите от комедия дел арте Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина от ХVІ в ХХІ век

Култура
18:45 - 17 Май 2021
9603
"Финита Ли комедия?!" пита философски Арт театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

С премиерата на спектакъла „Финита ЛИ комедия?!“ частната трупа "Арт театър" слага началото на юбилейната си 30-годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21 май в Откритата арт сцена на Шипка в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София, научи Lupa.bg от директора и художествен ръководител на театъра актрисата Милена Червенкова. Премиерата е избрана специално да се състои в навечерието на Деня на славянската писменост и българската култура.

Автор на „Финита ЛИ комедия?!“ е руският драматург Сергей Литвиненко, който заедно с Милена Червенкова слага началото на Арт театър преди 30 години и влагат много любов и творческа амбиция. Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а художествен консултант известния педагог и режисьор проф. Надежда Сейкова, чиито ученици са и Милена Червенкова, и Камен Коев.

Режисьорът Камен Коев (вляво) репетира заедно с актьорите Милена Червенкова, Благовест Асенов и Теодор Софрониев

Пиесата е написана преди 21 години, а звучи сякаш е посветена на сегашната ни действителност, сподели пред Lupa.bg Милена Червенкова, която изпълнява една от ролите в спектакъла. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебна машина на времето ги изпраща от ХVІ в ХХІ век. Страната, в която попадат, се казва Чудация. А в тази страна те вече са г-н Пиерини, г-н Арлекини, Мадам Коломба и Мелина. В стила на комедия дел арте се сменят сцени на любов, ревност и политическа сатира, открехна завесата Милена Червенкова.

Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба в спектакъла "Финита ЛИ комедия?!"

Така всеки от актьорите влиза в няколко образа. Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба, Благовест Асенов – Пиеро и г-н Пиерини, Сиана Миладинова – Малвина и Мелина, Теодор Софрониев – Арлекин и г-н Арлекини.

Директорът на Арт театър добави, че гениалността на руския драматург Сергей Литвиненко е, че е измислил как тези герои от комедия дел арте да преминат през времето и да се пренесат няколко века по-късно. Нищо не се е променило от 21 години, когато е написана пиесата, добави Милена Червенкова. Тя тъжи, че драматургът си е отишъл твърде млад и няма да може да види пиесата си поставена на българска сцена. "Свързах се със сина на Сергей Литвиненко - Георги, който ни подари авторските права и той ще дойде на премиерата", каза актрисата.

На въпрос на Lupa.bg дали настъпва краят на комедията режисьорът Камен Коев отговори шеговито: "Дали ще свърши някога никой не знае. Засега няма нишани, че ще свършва, не се виждат знаците на съдбата и това се отнася не само за България, но и за света. "Финита Ли комедия?!" е препратка от комедия дел арте. Идеята е, че тези неща не са се променили оттогава досега и те винаги са актуални. В комедия дел арте всичко е на показ и всичко е увеличено в пъти повече, за да съществува комедия дел арте. Всичко е увеличено под лупа, увеличено е доста стабилно, за да се покажат недъзите на едно общество, така и тук в тази пиеса се опитваме да покажем недъзите на едно общество в страната Чудация", коментира Камен Коев.

Благовест Асенов, Сиана Миладинова и Теодор Софрониев са част от комедията дел арте

"Може да е България или в която и да е друга страна. Фактът, че това нещо може да съществува навсякъде е голяма тегоба за всички нас. Но ние трябва да запазим доброто си чувство за хумор и да продължаваме напред. Така че настъпва ли "Финита Ли комедия?!" публиката и зрителите ще кажат", добави с усмивка режисьорът на спектакъла.

Режисьорът Камен Коев и директорът на Арт театър Милена Червенкова поставят пиесата на Сергей Литвиненко "Финита Ли комедия?!"

Като творец със собствена иноваторска визия Камен Коев вярва, че красотата и смехът може да спасят света. "Би трябвало да бъдем позитивни във всички случаи. Красота има навсякъде, въпросът е да имаме очи да я видим. Позитивната енергия, хуморът, самоиронията може да спасят света. Ние на Балканите сме известни с това, че имаме прекрасна самоирония", добави Камен Коев.

Щастлива от участието в спектакъла е и младата и талантлива Сиана Миладинова, която освен актриса е и балерина и певица. "В актьорското майсторство мога да съчетая всичките си интереси. Мисля, че намерих своето място в Арт театър, защото тук не сме само актьори, а тук мога да проявя уменията си и като стилист, и като гримьор, и като танцьор", разкрива Сиана.

"Моята любима професорка Надежда Сейкова и доцент Виолета Гиндева са ни учили, че колкото един образ е по-далеч от теб, толкова е по-лесно да го изиграеш. Поне за мен като актьор ми е много по-лесно да съм през образ на сцената, отколкото да съм от свое име. Моята героиня Малвина много ми харесва, тъй като тя е любовчийка, скандалджийка и изпитва досада от семейните взаимоотношения. Образът е провокативен и това ми допада", сподели Сиана Миладинова.

С премиерата на спектакъла "Финита Ли комедия?!" започва Празничната програма за 30-ия юбилей на Арт театър, която ще продължи през цялата година до 22 септември 2022 г., когато е точната дата на юбилея.

През следващите дни очаквайте интервюта с директора на Арт театър Милена Червенкова и с режисьора Камен Коев.


Снимки и видео: АГНЕС МЕТОДИЕВА