"Форд" и "Дженеръл мотърс": Автомобилните дилъри са виновни за високите цени на новите коли

Търговци продават електрическия модел F-150 с до 30 000 долара надценка

Новини
17:06 - 09 Февруари 2022
2102
"Форд" и "Дженеръл мотърс": Автомобилните дилъри са виновни за високите цени на новите коли

Средната цена на новите коли в САЩ е по-висока от всякога и някои от най-големите автомобилни производители започват да обвиняват дилърите, които продават превозните им средства.

Около 10% от търговците в мрежата на "Форд" например са обявили по-висока цена от предложената от автомобилния производител, казва главният изпълнителен директор на компанията Джеймс Фарли. По думите му дилърите може да получат вече по-малко модели.

С такова предупреждение към дилърите излезе и "Дженеръл мотърс". Според компанията някои от тях са надули цените на автомобилите през миналия месец.

В последно време тенденцията сочи, че отношенията между автомобилните производители и търговците се променят, на фона на все по-голямата конкуренция за клиенти на свития пазар, пише Quartz.

Автомобилните производители обикновено препоръчват цена на дребно, когато продават своите превозни средства на дилъри, но търговците не са задължени да се придържат към нея.

Преди е било рядкост дилърите да продават автомобили над цената, препоръчана от компаниите, но тази тенденция започна да се обръща през миналата година. 80,3% от продажбите на автомобили в САЩ са били с по-високи от предложената цена на дребно през януари, в сравнение с едва 0,2% от продажбите на автомобили през 2019 г.

През последната година компаниите се опитваха да произвеждат достатъчно автомобили, за да отговорят на търсенето на клиентите на фона на недостига на микрочипове и другите ограничения във веригата на доставки. Цените, както на употребяваните, така и на новите превозни средства са се повишили до рекордни стойности.

Според различни оценки на експерти един нов автомобил е САЩ е продаван за над 47 000 долара през декември, което е с над 6 000 долара повече от предходната година.

Моделите с най-голяма надценка обикновено са тези от по-луксозен клас. "Мерцедес-Бенц" например препоръчва на дилърите цена 168 868 долара за автомобила "Мерцедес-Бенц" G-Class, но в момента те го продават за средно 176 299 долара на клиентите.

Компании като GM и "Форд" са изправени пред конкуренция от автомобилни производители, които продават директно на клиенти. Това е политика на Tesla например.

На фона на електрификацията на американския пазар това става още по-голям проблем.

Миналия месец "Форд" предупреди търговците да не повишават цените за електрическия модел F-150, след съобщения, че те са били рекламирани с до 30 000 долара над предложената цена от компанията.