"Галъп": ГЕРБ загуби още 200 000 гласа

Политика
13:25 - 12 Юли 2021
8176
"Галъп": ГЕРБ загуби още 200 000 гласа

ГЕРБ загуби около 200 хиляди гласа спрямо 4-ти април. Това обобщават ден след предсрочните парламентарни избори на 11 юли от „Галъп интернешънъл болкан”. 

Какво е обяснението на социологическата агенция: Много сериозна част очевидно на 11 юли не гласуваха – може би около 150 хиляди. От тези, които са казали, че на 4-ти април са гласували за ГЕРБ, и гласуваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% сега са гласували за ИТН (или над 30 хиляди души), а 3% за ДБ (близо 20 хиляди души). Останалите са са разпределени към различни партии", уточняват социолозите. 

В същото време Слави Трифонов е добавил около 100 хиляди гласа към сметката си от 4 април.

70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (или над 60 хиляди), 6% от гласувалите за ИТН днес, през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% - за БСП, конкретизират от "Галъп". 

На тези избори Българската социалистическа партия също е сред губещите - тя има над 100 хиляди гласа по-малко в сравнение с вота през април.

"Една част не са отишли да гласуват на 11 юли. От тези, които са гласували на изборите сега и твърдят, че са гласували за БСП през април, през юли 84% са преповторили вота. 6% или около 30 хиляди от гласувалите за БСП преди 2 месеца този път са решили да подадат гласа си за „Има такъв народ“. Останалите гласове на избралите БСП на миналите избори са разпръснати към различни формации, като ако въобще има някакви натрупвания те са най-вече към „Изправи се! Мутри, вън!“ и Ляв съюз за чиста и свята република", е обяснението на "Галъп" за електоралния спад на БСП. 

Колкото до "Демократична България" - гласовете на 11 юли дойдоха главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за ДБ (67% от днешния вот за ДБ), обобщават социолозите. 

Във вота за ДБ има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа.

6% от гласоподавателите на ДБ днес през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5% - за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

В хода на деня – както може да се очаква – натежаха гласовете за формацията на Слави Трифонов, анализират още от "Галъп". Така се „стопи“ първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ.

Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“.

Ясно се отличава и динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ-СДС и ИТН, а в крайна сметка водачеството остава по-скоро символно заради изравнените позиции, сочат проучванията. 

Прегледът на демографията на вота показва, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота, показват анализите на "Галъп".