"Галъп" отчете: БСП изпревари с малко ГЕРБ (графики)

Топ
22:13 - 17 Септември 2020
7213
"Галъп" отчете: БСП изпревари с малко ГЕРБ (графики)

Втора социологическа агенция отчете, че ГЕРБ и БСП вече са с изравнени резултати. След като преди седмица проучване на "Тренд" установи, че ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 23,8%, а за левицата - 23,4%, сега резултати, от които ясно се вижда, че между двете най-големи партии у нас има паритет, представи и "Галъп". Тяхното проучване е проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи ("Тренд" бяха анкетирали 1008 респонденти - б.р.).

В проучването на "Галъп" се твърди, че БСП изпреварва ГЕРБ, макар и с малко. За партията, управлявана от Корнелия Нинова, днес биха гласували 13,5% от имащите право на глас. За партията на премиера Бойко Борисов подкрепата се е свила до 13,2%.

БСП като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ, но в социологически план двете числа на практика значат едно и също. В същото време проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ.

"Това се дължи вероятно на факта, че теренът на изследването улавя ефектите на големия протест от 2 септември, който носи щети на ГЕРБ. Вероятно има и известен ефект на непрестижност. Изследването няма как да улови ефектите на вътрешнопартийния избор в БСП. Няма как да улови и последните ефекти на вчерашната акция, свързана и с Мая Манолова, в Народното събрание", посочват от "Галъп".

Оттам изрично декларират, че данните не могат да бъдат прогноза за изборен резултат, а и са представени сред всички, имащи право на глас, а не само сред гласуващите.

24.9% от хората казват, че няма да гласуват, а 6.8 на сто, че ще зачеркнат "не подкрепям никого". Според "Галъп" обаче голяма част от тези, които казват, че ще заградят "не подкрепям никого", в самия изборен ден най-вероятно ще се откажат да гласуват.

Сериозна подкрепа събира и проекта на Слави Трифонов "Има такъв народ" (8,3% от имащите право на глас). ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а патриотите (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващия парламент. "Демократична България" със сигурност влиза с 5,2% декларирана подкрепа. Данните показват още, че партията на Цветан Цветанов се ползва с "десети от процента", но там е възможно да има т.нар. "скрит вот".

Над две трети от пълнолетните българи подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят. Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят. Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Президентската институция  възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото. Слави Трифонов ги изпреварна, регистрирайки 30% доверие. Хората от "Отровното трио" се движат в диапазона на подкрепа между 11 и 16%.