"Галъп": Разделената опозиция помпа сили на ГЕРБ

Възрастните няма да гласуват, страхуват се от епидемията, предрече Първан Симеонов

Топ
11:26 - 09 Март 2021
2032
"Галъп": Разделената опозиция помпа сили на ГЕРБ

Разделената опозиция дава шанс на ГЕРБ и позволява управляващата партия да укрепне и да възвърне политическата си форма. Така анализира предизборната ситуация изпълнителният директор на агенция ''Галъп'' Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR. 

Политологът посочи, че в България в момента няма повече от 5,2 млн. души с избирателни права. А последното проучване на "Галъп" показва увеличаване на разликата в подкрепата на ГЕРБ и БСП - в полза на ГЕРБ.  

"Проблем е да се определи кой е на трето място - Слави Трифонов или ДПС. "Демократична България" е позагубила инерцията от лятото, но е с ясни изгледи да бъде в Народното събрание.

Около и над ръба са още две формации - на г-жа Мая Манолова и ВМРО", заяви Симеонов в студиото на "България сутрин".

По думите му има още няколко партии, за които може да се очаква добро представяне, което обаче не включва прескачане на бариерата - "Патриотична коалиция Воля и НФСБ", "Възраждане", АБВ, "Републиканци за България", "Атака"... 

"В състезанието за парламента в момента са 7 формации - 5 + 2. Избирателната активност се очаква да е по-ниска заради коронавируса.

По-възрастните хора повече може да се притеснят и въздържат от гласуването. Коронавирусът повлиява в негативен план на опозицията.

Очакваме около 3 млн. избиратели да излязат. В България не се гласува малко", каза още политологът.

Според Първан Симеонов формулата предполага коалиции около ГЕРБ и БСП. Възможни са и скрити коалиционни формули без ясна отговорност, които обикновено били по вкуса на ДПС, стана ясно от думите му.

"От "Демократична България" могат да очакват подкрепа от чужбина. Възможно е от чужбина да има солиден резултат и за Слави Трифонов.

ДПС също се появява в Югозападна Европа заради трудовата миграция. Вотът в чужбина в солидна част е и вот от Турция. Официално Анкара много топло се отнася вече към ДПС", обясни Симеонов.

"Напоследък предпочитаме личности, това се е превърнало в клише. Хората не четат особено програмите. Когато хората търсят бързи решения и изпълнени обещания, то и партиите се ориентират така - "Ще направим", "Ще изпълним".

Борисов и до ден днешен е разказвач - това е неговата прословута комуникационна способност", подчерта той. 

Симеонов призова здравните власти да не прибягват до нови ескалации на мерките и истерични затваряния.