"Газпром" подписа договор за проектиране на газопровода през Монголия за Китай

"Союз Восток" ще позволи доставката на до 50 милиарда куб. м синьо гориво годишно

Новини
15:47 - 28 Февруари 2022
2978
"Газпром" подписа договор за проектиране на газопровода през Монголия за Китай

"Газпром" подписа споразумение за проектиране на газопровод през Монголия до Китай, с капацитет от 50 милиарда кубически метра - същият обем природен газ, който Русия сега доставя годишно на Германия.

"Газпром" съобщи, че компанията със специално предназначение "Газопровод Союз Восток" и "Газпром Проектиране" днес са подписали споразумение за извършване на проектни и проучвателни работи, като част от изграждането на газопровода "Союз Восток". Документът по-специално предвижда, участието на монголски компании в инженерно-геодезически, инженерно-екологични и археологически проучвания.

Освен това е подписан план за дейността на съвместната работна група на правителството на Монголия и "Газпром" за периода 2022-2024 година.

Алексей Милер, председател на Управителния съвет на "Газпром", и Сайнбуянгин Амарсайхан, вицепремиер на Монголия, проведоха работна среща чраз видеоконферентна връзка, съобщи Интерфакс.

"Страните обсъдиха хода на проекта за изграждане на газопровода "Союз Восток" в Монголия. Той ще стане продължение на руския газопровод "Силата на Сибир-2" и

ще позволи доставката на до 50 милиарда кубически метра руски природен газ годишно до Китай, най-бързо растящият пазар на газ в света", се казва в съобщение на "Газпром".

"Работата по проекта за газопровода "Союз Восток" върви активно и успешно. Преди месец бяха одобрени резултатите от предпроектното проучване, а днес беше подписан договор за проектиране. Това означава, че проектът навлезе в практическата фаза", коментира Милер.

През януари 2022 г. "Газпром" и правителството на Монголия подписаха протокол за резултатите от разглеждането на предпроектно проучване за изграждането на газопровода "Союз Восток". Предпроектното проучване е изготвено от дружество със специално предназначение "Газопровод Союз Восток".