"Гробната плоча" на "Гарибалди" струвала 50 бона, махат я

Фандъкова разпореди грозноватата архитектурна недомислица от центъра на София да се отстрани

Актуални новини
15:26 - 28 Март 2019
1733
"Гробната плоча" на "Гарибалди" струвала 50 бона, махат я

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди днес премахването на грозната каменна стена на площад „Гарибалди", която в последните дни предизвика остра обществена реакция, и призна, че и на нея никак не й харесва. Остроумни софиянци дори сравниха с надгробна плоча и луксозна котешка тоалетна архитектурната недомислица. Някои с по-черно чувство за хумор пък предположиха, че това е надгробнен паметник, платен приживе от собствениците на кичозния хотел "Маринела".

„Чухме наистина острата обществена реакция. Щом софиянци не желаят тази стена, ще я премахнем. На нейно място няма да бъде поставяно нищо”, уточни кметът на София по време на заседанието на общинския съвет. Тя призна, че лично е отишла на място, за да види "водната стена", както от Столичната община официално я наричат. Не й харесало. "Истината е, че тази водна стена не се вписва в пейзажа. Площадното пространство е малко, а стената е наистина голяма", добави Йорданка Фандъкова пред медиите.

Фандъкова е разпоредила лично на главния проектант на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Иво Панталеев да извърши премахването. Проектът за каменната стена, който е на архитектурно дизайнерската агенция „А.Д.А.", е спечелил конкурс, организиран от Столичната община, и е бил разгледан и утвърден от общинския експертен съвет.

Остава загадка с кой акъл куп експерти са приели това безумие да се чучне точно в центъра на София. Все още не се знае дали някой ще поеме отговорност за похарчените пари за изграждането на стената. Точната сума на грозната конструкция не се съобщава, но според запознати тя е фактурирана за около 40 000 лева без ДДС, или почти 50 бона. Реалната стойност не би трябвало да нахвърля 8-9000 лева, изчисляват строители, до които Lupa.bg се допита.

По думите на Фандъкова това премахването на "надгробната плоча" е процедурен въпрос, който ще се решава тепърва. „Едно е да се гледа на картинка на обекта и съвсем друго, когато той се изгради", обясни столичният кмет. И добави, че щяла да говори с ректора на УГСГ стената да бъде сложена в сградата на университета, та да напомня на бъдещите проектанти и архитекти, че носят сериозна отговорност пред обществото.