"Харе Кришна" пеят в центъра на София (СНИМКИ)

Шарена колесница премина по улиците, кришнарите проведоха фестивал на духовното единство и любовта

Общество
17:11 - 25 Септември 2021
8251
"Харе Кришна" пеят в центъра на София (СНИМКИ)

Шарена колесница премина по някои от централните софийски улици, видя репортер на Lupa.bg. Тя е част от фестивала духовното единство и любов Ратха Ятра, който се отбелязва от Международното общество за Кришна съзнание, имащо последователи и в България.

Традицията на празника се корени в древна Индия и през последните петдесет години достига до сърцата на милиони хора по целия свят, отправяйки универсално послание за мир, единство и чиста любов.

26-тото издание на фестивала в София започна тази сутрин на Лятната сцена в Борисовата градина, а след това кришнарите се отправиха на традиционно шествие по булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий" и "Витоша", събирайки погледите на любопитните минувачи.

Така с цветни дрехи, музика и красиво аранжирана колесница около стотина кришнари се разходиха и внесоха лятно настроение в слънчевия есенен ден, пеейки "Харе Кришна" и черпейки хората по улиците със сладки.

Шествието последователите на бог Кришна наричат “харинам” и го правят за всеки свой по-голям празник. А песните, които изпълняват, не са само в чест на бога им Кришна, а за да пречистят хората, около които минават. Дрехите им също имат специално име - дамската се нарича сури, а мъжката – дхоти.

Снимки: Lupa.bg