"Лалетата", които цъфтяха в Бундеслигата

В германския елитен ешелон са се изявявали някои от най-великите нидерландци за всички времена

Спорт
15:30 - 28 Октомври 2024
1274
"Лалетата", които цъфтяха в Бундеслигата

През годините Бундеслигата е била дом на над 140 нидерландски футболисти, прекосили 350-километровата обща граница на двете държави, за да се състезават в местния елитен ешелон.

В следващите редове ще ви представим първата част от имената, оставили най-ярка следа с изявите си в майсторката дивизия на Германия.

Ариен Робен

Мачове: 201 (99 гола)

Клуб: Байерн Мюнхен (2009-2019 г.)

Считан за един от най-добрите играчи, които Нидерландия някога е създавала, Робен тероризира противниковите бранители в Германия и Европа в продължение на десетилетие. В този период той помогна на Байерн да напълни витрината си с трофеи, а уникалният му и неподражаем стил, който, макар и да изглеждаше прости и предвидим, се оказваше практически невъзможен за противодействие.

Робен се присъедини към "баварците" от Реал Мадрид и след дебюта си срещу Волфсбург на 29 август 2009 г. изигра над 200 мача Бундеслигата, отбелязвайки 99 попадения. Контузиите му попречиха да натрупа още по-впечатляваща статистика, но когато "летящия холандец" беше в състояние да играе, името му беше първото в стартовия списък.

В края на дебютния си сезон в Бундеслигата отбеляза първия си хеттрик и помогна на Байерн да спечели "Сребърната салатиера", а със своите 16 гола стана голмайстор на тима и бе удостоен с наградата "Играч на годината" в Германия.

Втората му кампания бе прекъсната принудително заради тежка контузия, а 12-те му попадения и 10 асистенции в едва 14 срещи се оказаха недостатъчни за Байерн да удържи на натиска на детрониралия го Борусия Дортмунд. През 2013 г. Робен и компания взеха сладък реванш от вестфалци в един от най-символичните моменти в кариерата на Робен – отбелязва гола, с който тимът му побеждава Борусия във финала на Шампионската лига.

Това e единственият случай, в който Робен вдигна "Ушатата" с "баварците", но определено не може да се оплаче от липса на успехи с любимия си отбор. Осем титли от Бундеслигата и пет купи на Германия, в допълнение към Суперкупата на УЕФА и Световната клубна купа, личат още в завидната колекция на неповторимия левичар.

Марк ван Бомел

Мачове: 123 (11 гола)

Клуб: Байерн Мюнхен (2006-2011 г.)

Ван Бомел замени Барселона с Мюнхен през лятото на 2006 г. Неговият целенасочен и агресивен стил внесе така необходимата мощ в полузащитата на Байерн.

Вкара три гола в първите си шест участия, а със завидната си издръжливост навъртя цели 40 мача в дебютния сезон под ръководството първо на Феликс Магат, а след това на Отмар Хитцфелд. Той компенсира липсата на отличия през тази кампания с триумф в Бундеслигата и Купата на страната през следващата, след което наследи Оливер Кан и става първият чуждестранен капитан на Байерн.

През следващия сезон двукратният футболист №1 на Нидерландия (2001 и 2005 г.) отново спечели домашен дубъл с "баварците". Бившият халф се сбогува с клуба след 187 участия във всички турнири, в които остави своя незаличим отпечатък в историята на клуба, а неведнъж и буквално върху противниците.

Клаас-Ян Хунтелаар

Мачове: 184 (84 гола)

Клубове: Шалке (2010-2017 г., 2021 г.)

Хунтелаар направи име в Хееренвеен и Аякс, преди да изкара една година в Реал Мадрид. Последва едногодишен наем в Милан, а в Гелзенкирхен пристигна през 2010 г.

Нападателят, чийто роден град Хумело се намира само на 104 км от Гелзенкирхен, живееше в Нидерландия по време на престоя си в Шалке и близостта до корените му може би е сред основните причини най-силните му години да са свързани с Бундеслигата.

Тогавашният треньор на "миньорите" – Магат, знаеше, че получава нидерландски национал в разцвета на кариерата си, който по-рано бе определен от великия Луис ван Гаал за "най-добрия играч в света в наказателното поле".

В първия си период в Шалке Хунтелаар наниза 126 гола в 239 мача. Бившият таран помогна на тима да спечели Купата на Германия през 2011 г., отбелязвайки гол за разгрома във финала срещу Дуисбург с 5:0.

През кампания 2010/11 е инструментална фигура по пътя на "кралско-сините" към финалното каре Шампионската лига, а година по-късно стана голмайстор в Бундеслигата с 29 точни попадения, след като сформира страховито партньорство отпред с испанската легенда Раул.

Хунтелаар се завърна в Гелзенкирхен през 2021 г., но не успя да спаси Шалке от изпадане, отбелязвайки два гола в последните девет мача от състезателната си кариера.

Огромни фигури като Ариен Робен, Марк ван Бомел и Клаас-Ян Хунтелаар включваше първият материал, посветен на нидерландците, оставили трайна следа в Бундеслигата.

Рой Макай

Мачове: 129 (78 гола)

Клуб: Байерн Мюнхен (2003-2007 г.)

Рой навлиза в професионалния футбол едва на 15-годишна възраст. Тийнейджърът преглъща факта, че е отхвърлен от НЕК Ниймеген и сграбчва с две ръце шанса, който му се отваря във Витес.

В два последователни сезона е сред голмайсторите на Еридивизи, което кара Луис ван Гаал да вдигне телефона и да го покани в Аякс. Макай обаче устоява на изкушението и вкарва още 22 гола в 39 мача за Витес.

Юп Хайнкес го привлича в Тенерифе, но когато пристига на Канарите, наставникът вече е в Реал Мадрид.

След два сезона при островитяните Макай става част от най-великия отбор на Депортиво Ла Коруня в историята, който печели титлата в Ла Лига благодарение на 26-те гола на нидерландеца.

След като вкарва 38 пъти - повече от всеки друг играч на континента през кампанията 2002/03 - Рой се премества в Байерн Мюнхен.

"Ефективността му може да се сравни с тази на Герд Мюлер", споделя тогавашният президент на баварците Франц Бекенбауер през септември 2004-а. В крайна сметка снайперистът от Ниската земя не разочарова Кайзера и отбелязва 31 гола в първия си сезон в Бундеслигата.

В продължение на четири години той е голмайстор на Байерн и печели шест големи отличия с германския колос.

Рафаел ван дер Ваарт

Мачове: 152 (45 гола)

Клуб: Хамбургер (2005-2008 г., 2012-2015 г.)

Когато Рафаел ван дер Ваарт за първи път се присъединява към Хамбургер през 2005 година, изборът му се смята за доста странен.

Все пак говорим за времето, в което нидерландският национал е смятан за един от най-обещаващите играчи на континента, а последните забележителни успехи на Хамбургер датират от годината на раждането му - 1983-та.

Ван дер Ваарт пристига от Аякс, където носи капитанската лента, и бързо се превръща във всеобщ любимец на феновете на гранда от Северна Германия.

Неговите 29 гола и 35 асистенции в 74 мача от Бундеслигата помагат за възраждането на тима, който стига до зона Шампионска лига.

Следва период в Реал Мадрид и кратка авантюра във Висшата лига с екипа на Тотнъм, но Хамбургер си остава отборът на сърцето му. И когато се появява възможност да се завърне в клуба през лятото на 2012-а, изобщо не се замисля.

"Завръщането ми в Хамбург е сбъдната мечта за мен и семейството ми - коментира Рафаел тогава. - Искам да помогна на отбора да възвърне самочувствието си, но аз не съм Супермен."

Последното твърдение обаче лесно може да бъде оспорено от феновете на Хамбургер, след като той отново се превръща в човека-оркестър за отбора.

Ван дер Ваарт не печели нищо по време на шестгодишния си престой в Германия, но това не променя факта, че записва името си със златни букви в историята.

Настоящите звезди

Шави Симонс е един от най-важните играчи на РБ Лайпциг и напомня за някои от най-даровитите си сънародници, преминали през Бундеслигата в миналото.

Джереми Фримпонг допринесе за титлата на Байер Леверкузен през миналия сезон, а крилото на Борусия Дортмунд Дониел Мален е истинска наслада за окото.

Няма съмнение - "лалетата" обичат да цъфтят във футболна Германия. Така е било и така ще бъде.