"Летящият холандец" на Софийската опера - едно магнетично пътешествие из вселената на Вагнер

Естетската постановка на акад. Пламен Карталов за легендарния кораб-призрак даде достоен старт на третия фестивал "Музи на водата"

Топ
23:00 - 01 Август 2022
6518
"Летящият холандец" на Софийската опера - едно магнетично пътешествие из вселената на Вагнер

Романтичната опера на Рихард Вагнер "Летящият холандец" превърна името на великия германски композитор завинаги в запазена марка на Софийската опера. Това обобщение може да направим съвсем справедливо след естетския спектакъл на акад. Пламен Карталов, който постави творбата 63 години след първата постановка в България.

Даровитите солисти заедно с хора и оркестъра на Софийската опера под майсторската палка на диригента Росен Гергов и магнетичната режисура на маестро Пламен Карталов пресъздадоха във всеки детайл вълнуващата история на легендарния кораб-призрак и неговия капитан, който не може да се завърне у дома и е осъден да плава навеки до деня на Страшния съд.

Спектакълът "Летящият холандец", за който режисьорът събра истински звезден екип от български и чуждестранни солисти, познавачи на Вагнеровото оперно творчество, даде достоен старт на третия фестивал "Музи на водата" край езерото Панчарево на 8 юли. И тъй като всички сме подвластни на природата, тя реши в този юлски ден да покаже мощта на своите стихии и да донесе буря, придружена с дъжд и мълнии - така, както се развива и действието в операта. Поради тази причина впечатляващият със своята режисура, сценография, костюмография и не на последно място актьорска игра спектакъл, се игра на сцената на Софийска опера. 

"За новата премиера имаме международен екип и троен състав, тъй като времето не може да бъде причина да сваляме спектакли", разясни маестро Карталов дни преди премиерата. "Взехме решение да направим още един декор на сцената на операта, за да може да не се налага да връщаме публиката при лошо време", добави той.

Чест прави това решение на Софийска опера, която многократно доказа, че нито пандемията, нито атмосферните усилия са в състояние да спрат артистите да играят и да се раздават на 100% пред взискателната публика. Затова, макар времето да разочарова почитателите на Софийска опера в деня на премиерата на "Летящият холандец", очарованието на спектакъла в залата, сякаш извини лятната буря. В следващите дни обаче публиката имаше щастието да види модерния замисъл на Пламен Карталов и край езерната красота на Панчарево.

Завладяващата музика на Рихард Вагнер, внушителното изпълнение на артисти и оркестър бяха истинска наслада за публиката в сградата на Софийска опера, която дава възможност за разгръщане в пълна сила на звуковата мощ на музиката на Вагнер. Вълшебството на постановката на акад. Пламен Карталов и тук оживя с пълната си красота и вълшебство.

За всеки от фестивалите "Музи на водата" екипът на Софийската опера изненадва приятно почитателите си с избора на откриващо заглавие - непоставяна досега у нас опера или пък поставяно преди десетки години заглавие и нуждаещо се от нов, модерен прочит.

"Спектакълът "Летящият холандец" е създаден специално за сцената в Панчарево с възможност да ги играем и на закрито. Така беше с "Жената от езерото", така ще е и с "Летящият холандец", коментира режисьорът на Вагнеровата опера и директор на Софийска опера акад. Пламен Карталов.

Като изкусен познавач на Вагнеровото творчество и вдъхновен от германския композитор, акад. Пламен Карталов продължи традицията да поставя оперните му шедьоври на българска сцена. След като години наред и у нас, и в чужбина маестрото предизвика фурор с постановките си от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” - "Рейнско злато”,­ „Валкюра”, ­„Зигфрид” и „Залезът на боговете”, както и с „Тристан и Изолда“ и “Парсифал“, сега режисьорът новатор представи на родната публика и своя прочит на "Летящият холандец".

Не само за ценителите на творчеството на Вагнер, но и за всички почитатели на изисканата оперна класика, е от особена важност, че Софийска опера и балет постави почти всичките му творби, което бе подобаващо оценено у нас и в чужбина. 

Преди години акад. Карталов бе споделил, че София сбъдва мечтата на Вагнер, тъй като за пръв път на Балканите се представят заедно четирите опери от „Пръстенът на нибелунга”. Сега можем да кажем, че директорът на Софийска опера сбъдва своя мечта да представи първо на красивото езеро "Летящият холандец". И както самият той добави с великолепно и искрено чувство за хумор, Вагнер е написал "Летящият холандец" специално за езерото Панчарево. "Летящият холандец" е седмата постановка в серията на "Моят Вагнер" със Софийската опера.

А самата постановка би развълнувала дори меломаните, които са малко далеч от Вагнеровото творчество. Сценографията е много оригинална с декори, подсказващи акцентите на действието. Самото място на брега на Панчаревското езеро е много романтично и създава благоприятна атмосфера за възприемането и съпреживяването на величавата Вагнерова творба. Несъмнено в естествената среда на езерния бряг въздействието на музиката на немския композитор е повече от очароващо. 

Оркестърът възпроизвежда фантастично красотата на Вагнеровата музика с богатата си темброва гама и невероятните кулминации, последвани от един фантастичен финал. Тази постановка е едно неповторимо естетическо преживяване, споделиха мнозина зрители след финала на всеки от седемте премиерни спектакъла и в сградата на Софийска опера, и на езерото Панчарево.

"Този спектакъл грабва с музиката още в първата минута. Актьорските изпълнения са удивителни. Мизансцените са решени с голямо въображение. Режисьорската постановка ни предложи много оригинални и силно въздействащи художествени решения! Музицирането на оркестъра на може да се опише с думи. Такова представление продължава да ни въздейства за дълго време и спомага човек да придобие друго самочувствие, като поражда силно желание за още срещи с вселената Вагнер!“, споделят развълнувани зрители.

„Много впечатляващ, много силен спектакъл. Оркестърът възпроизведе мечтаната звучност и разтърсващите кулминации на Вагнеровата музика. Режисурата е много оригинална и ни пренесе в автентичната атмосфера на епохата, в която се развива действието. Софийската опера има необятни възможности да пресъздаде подобаващо най-търсените шедьоври на оперната класика!“, не пестят суперлативи хора, имали щастието да се докоснат до вселената на Вагнер чрез "Летящият холандец".

Не можем да не отбележим, че Софийската опера е създала една приказна атмосфера - толкова интересно изградена сцена с красиви декори и движещи механизми. В случая е налице много естетично и създадено с голямо въображение художествено оформление, стилни и автентични костюми, оригинално сценично осветление. Силно въздействащ е синхронът между музиката и прекрасно режисираният мизансцен, движението на артистите и развитието на действието. Затова и спектакълът остава дълго време в съзнанието на публиката.


Постановките на маестро Пламен Карталов винаги са очароващи, независимо дали става дума за оперен спектакъл или за мюзикъл. „Летящият холандец“ е една от най-харесваните Вагнерови опери и този спектакъл на сцената на Панчаревското езеро за пореден път разкри необятните възможности и творческия потенциал на Софийската опера. Заслужени аплодисменти заслужават и всички български изпълнители, които с голямо майсторство изпълниха Вагнеровата творба на немски език.

Редно е да бъде отдадено заслуженото и за невероятната сценография, родена във фантазията на Пламен Карталов. И красивото езеро край София, и голямата сцена на Софийската опера се превърнаха майсторски в естествен декор за норвежкия бряг, на който се развива действието в "Летящият холандец".

Белите декори с ефектни светлинни ефекти на черен фон са особено магнетични край езерната шир на Панчаревското езеро. Те обаче имат и своя чар и в сградата на Софийска опера. И в това се състои майсторството и на режисьора, и на екипа на Операта - че създадоха два идентични декора, всеки, от които създава невероятна красота и на двете сцени, на които за момента се играе операта на Вагнер.

За сценографията на "Летящия холандец" режисьорът е вдъхновен от магичния свят на творчеството на една дама - Джоселин Барбара Хепуърт (1903-1975)- английски художник и скулптор, един от най-ярките примери на изкуството на модернизма. "Самата тя, в творчеството си, за създаването на огромните си скулптури, по нейните признания е вдъхновявана от природата и света около нея, чувствата, които е изпитвала в досега си с тях, даже от разбиващите се вълни или идеята за вятъра в ушите си, също и вдъхновявана от древната архитектура и паметниците, от гръцките амфитеатри, от стоящите камъни от бронзовата епоха на Мен-ан-Тол в Западен Корнуел, всичко това уловено от въображението й, очертава и нейното изкуство на абстрактните форми", споделя маестро Карталов.

Със сигурност с "Летящият холандец" Софийската опера вдигна много високо летвата, като можем да си представим колко много труд и усилия са положени, за да се постигне такъв висок резултат. И никак не е случайно, че оперни величия като Курт Ридъл и Маркус Маркварт приеха поканата на акад. Карталов да вземат участие в постановката.

"За мен никога не е имало значение дали операта е малка или голяма. Важно е да има добра атмосфера и да работя с хубави хора. Пял съм във всички големи световни оперни театри. За мен е важно, особено сега, да бъда добре приет, да се чувствам добре и да се представя по най-добрия начин. Затова обичам да идвам тук и го оценявам", каза Курт Ридъл. Прочутият бас е в ролята на Даланд, норвежки моряк. 

"С режисьора Пламен Карталов работихме много добре. Той е такъв музикант! И знае всичко за оперите на Вагнер. Поставил е целият Вагнеров "Пръстен“ с български изпълнители - това е невероятно", коментира пък баритонът Маркус Маркварт, в ролята на Холандеца. 

"Неговият поглед и въображение са наистина много любопитни за мен, тъй като досега съм участвал в шест различни продукции на "Летящият холандец". Карталов ми даде нов поглед, който предполага да не си толкова човек, а по-скоро дух или нещо като дух, през който минават човешки емоции. Карталов има кинематографски поглед, което наистина е интересно", продължава Маркварт.

„Най-голямата дързост е да отвориш въображението си така, че да възприемеш по нов начин една драматургия”, изтъкна академик Пламен Карталов. Очевидно това е верую за режисьора-новатор. Затова не е никак случайно, че спектаклите на Софийска опера се радват на такъв успех при пълни зали.

Представяме Ви всички действащи лица в операта "Летащият холандец", които също заслужават адмирациии:

ХОЛАНДЕЦА - Маркус Маркварт, Станислав Трифонов, Стефан Владимиров

ДАЛАНД, НОРВЕЖКИ МОРЯК - Курт Ридъл, Николай Петров, Петър Бучков, Бисер Георгиев

СЕНТА, НЕГОВА ДЪЩЕРЯ - Радостина Николаева, Лилия Кехайова, Диана Гуглина

ЕРИК, ЛОВЕЦ - Костадин Андреев, Мартин Илиев

КОРМЧИЯ НА КОРАБА НА ДАЛАНД - Рейналдо Дроз, Даниел Острецов, Емил Павлов

МАРИ, ДОЙКА НА СЕНТА - Александрина Стоянова Андреева, Цвета Сарамбелиева

Третото издание на фестивала "Музи на водата“ край езерото Панчарево се провежда от 8 юли до 4 септември. Сред красивата природа се играят оперни и балетни спектакли, както и мюзикълът "Mamma Mia!".

Снимки: Светослав Николов-Чапи