"Любопитко" доказва, че Марс е била жива планета

Водата на Земния съсед се е изпарила, съобщи НАСА

Мистика
18:36 - 08 Октомври 2019
6952
"Любопитко" доказва, че Марс е била жива планета

На Марс е имало вода, която се е изпарила. Това доказват последните данни от сондата „Любопитко”, която броди по Червената планета втора година. Сондата е открила голямо количество сулфатни соли в скалите на кратера Гейл, съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на информация от Американската космическа агенция.

Учените смятат, че дълго време в кратера Гейл е имало езера и потоци. Солите, открити в кратера, са се натрупали в резултат изпаряване на водата. Пресъхналото кратерно езеро говори за продължително изпаряване на течностите от повърхността на Марс. Учените от НАСА свързват това с чести климатични промени, които най-вероятно са причинени от трансформацията на аксиалния наклон на планетата или честите промени в орбитата.

Според изследователи преди повече от 4,2 милиарда години климатът на Марс е бил топъл и влажен, имало е реки и езера, а по-голямата част от северното полукълбо е било покрито от океан. Някои експерти са все по-уверени, че в древни времена Марс вероятно е преживял огромна катастрофа, която сее  отразила на наклона на планетарната ос. Това е довело до промени в климата и смъртта на биологичния живот на Червената планета.