"Майки от Сребреница" съдят Нидерландия в Страсбург

В жалбата е посочено, че "Нидерландия не е предприела достатъчно мерки за защита" на жителите

Свят
13:16 - 21 Януари 2020
764
"Майки от Сребреница" съдят Нидерландия в Страсбург

Сдружение "Майки от Сребреница" внесоха вчера в Европейския съд за правата на човека жалба срещу Нидерландия от името на семействата на жертвите на клането в Сребреница през 1995 г., съобщи информационният сайт Кликс.

"Майки от Сребреница" се борят за признаване на отговорността на Нидерландия, чиито контингент в мисията на ООН през 1995 г. е бил разположен в тогавашния мюсюлмански анклав Сребреница, където босненските сръбски сили убиха над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.
В жалбата е посочено, че "Нидерландия не е предприела достатъчно мерки за защита" на жителите на Сребреница.

Нидерландският контингент в мироопазващите сили на ООН на 11 юли 1995 г. предаде анклава Сребреница с хиляди бежанци мюсюлмани в него на босненските сръбски сили, като му позволи да изведат бежанците, да отделят мъжете и момчетата, да ги отведат извън Сребреница с автобуси и да ги убият.

Сдружение "Майки от Сребреница", което представлява над 6000 роднини на жертвите, през 2007 г. внесе жалба в най-висшите холандски съдилища, но постигна само частичен успех. През 2019 г. Върховният съд на Нидерландия обяви, че държавата е имала само "много ограничена" отговорност за геноцида, който е последвал. Според Върховния съд тези хора вероятно щели да бъдат убити, дори и да им е било разрешено да останат в анклава, казаха адвокатите на "Майки от Сребреница", оценявайки присъдата като "напълно произволна".