"Маркет линкс": Вотът от Запад може да донесе победа на Слави

Политика
08:06 - 12 Юли 2021
4080
"Маркет линкс": Вотът от Запад може да донесе победа на Слави

Изненади няма да има, но е възможно вотът от чужбина да размести първото и третото място на изборите от вчера. Това прогнозира пред Би Ти Ви  Добромир Живков от социологическата агенция "Маркет линкс".

Той цитира данните на ЦИК при 89,14% обработени протоколи в България. Според тях първи са "ГЕРБ - СДС"  с 24.01% от гласовете в парламентарните избори на 11 юли. ПП "Има такъв народ" е с 23.48%; "БСП за България" - 13.65 на сто, "Демократична България" - 12.60 на сто; Движение за права и свободи - 10.61 на сто; "Изправи се! Мутри вън!" - 5.04%.

"Същите партии като в 45-ия парламент, но с други разпределения", каза той и обясни, че е имало значително по-ниска от очакваната избирателна активност. Тя е около 42% при 50% на вота на 4 април.

 
 


 

"Рекорд може би не е, но е факт, че е сред най-ниските избирателни активности", посочи Желев. И обясни, че около 5% от българите още преди вота казаха, че ще бъдат извън населените си места. Можело и  машинното гласуване, въведено в 45-ия парламент да е било фактор за тези, които са се притеснявали от тях.

Очакваме повече българи да са гласували в чужбина, но са обработени държавите, които стоят на Изток от нас. Остават обаче западните държави, за които може да има предимство за "Има такъв народ" и "Демократична България", посочи  Живков за вота зад граница. В момента "Има такъв народ" изостават с 13 000 гласа от "ГЕРБ-СДС", а извън страната са обработени 53%. Затова, а и заради малката разлика между "Демократична България" и "БСП за България" можело да има промени в първото и третото място. Припомняме, че 45-ото Народно събрание вдигна забраната за лимит на секции за гласуване в страни, които не са в ЕС.