" Медиана " с прогноза: ГЕРБ-СДС са първи , след тях " Възраждане "

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България"

Новини
09:40 - 19 Май 2024
10957
"Медиана" с прогноза: ГЕРБ-СДС са първи, след тях "Възраждане"

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията.

Втори вече са "Възраждане" с 15,7%.

ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%).

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП (9%), и ИТН (6,2%).

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България".

На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2,5 - 2,7 млн. избиратели, заключават от "Медиана".

Изследване регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията. 

Резултатите от това изследване на са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват от агенцията.

 * Изследването е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.