"Медуза": 10 въпроса без отговор след атентата в "Крокус"

Дори да извадим "украинската следа" от уравнението, в тази история има още много бели петна

Коментар
15:17 - 27 Март 2024
6764
"Медуза": 10 въпроса без отговор след атентата в "Крокус"

Вечерта на 24 март Басманният съд на Москва арестува четирима предполагаеми извършители на терористичната атака в "Крокус". Според следователите всички те са участвали в нападението срещу концертната зала, след което са се придвижили с бяло Рено с тверски регистрационни номера до района на Брянск, където са били задържани рано сутринта на 23 март; те уж искали да преминат границата с Украйна, където техните „уредници“ трябвало да ги посрещнат.
 
Това е сюжетът на обвинението - и дори да извадим "украинската следа" от уравнението, в тази история има още много бели петна. В този материал се опитахме да формулираме основните въпроси, на които нито властите, нито журналистите все още нямат отговор. Важен отказ от отговорност: когато изучаваме тези въпроси, ние не разглеждаме теории на конспирацията и разчитаме само на документални доказателства, които са станали публично достъпни или открити от нас и нашите колеги от медиите, на които имаме доверие, пише независимата руска медиа "Медуза".

1. Колко общо терористи са участвали в атаката?

Във всички видеоклипове има четирима нападатели. Тяхната поява в много детайли съвпада с появата на тези, които бяха арестувани веднага след задържането им: това са Далерджон Мирзоев, Сайдакрами Рачабализода, Шамсиддин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. И изглежда вярно, че не е имало други съучастници с тях по време на нападението.

Въпреки това източник на руската служба на BBC, запознат с хода на операцията за издирване на престъпници, каза на изданието, че са били убити поне още двама терористи: единият в аудиторията, вторият по време на операцията за залавяне на заподозрени в района на Брянск . Би Би Си разполага с копие от паспорта на убития в Брянска област - той е 30-годишен гражданин на Таджикистан. Разследването не съобщи тези двама души. Нека повторим, във всички видеоклипове от Crocus (и има повече от дузина от тях) се виждат само четирима нападатели.

Твърди се, че общо 11 души са били задържани по подозрение за участие в терористичната атака - тази информация беше представена на Путин от директора на ФСБ Александър Бортников. Вечерта на 25 март станаха известни имената на още трима арестувани : Исроил Исломов и двамата му сина Диловар и Аминчон. Диловар беше последният собственик на същото Renault, използвано от предполагаемите терористи. В коментар за Новая газета - Европа той по-рано заяви, че е продал колата "преди около седмица" на брата на жена си, а той от своя страна каза, че неговият приятел има нужда от колата.

2. Можем ли да вярваме, че стрелялите по Крокус и арестуваните са едни и същи хора?

Явно да, поне две от тях. Двамата всъщност могат да бъдат разпознати по специфичното им облекло. Това са Сайдакрами Рачабализода и Далерджон Мирзоев.

Първият от арестуваното видео е облечен с черни дънки и тениска в пясъчен цвят с бели етикети на гърдите. Единият от нападателите е облечен по същия начин на видеото, заснето от самите терористи, и на други записи от Крокус.

Мирзоев на видеото от ареста си е облечен със сини дънки с черен колан и маслинен суичър. Идентично облечен мъж (той е този на видеото на ИД, опитващ се да пререже гърлото на един от простреляните до югоизточния вход на залата) присъства на видеото от Крокус.

3. Къде смятаха да избягат предполагаемите терористи? Наистина ли е към Украйна? А има ли други доказателства в полза на „украинската следа“?

"Медуза" успя да определи геолокацията на мястото на задържане на поне един предполагаем терорист, Сайдакрами Рачабализода. Намира се в Навлинския район на Брянска област, на магистрала М-3 „Украйна“. За да стигне от региона до Беларус по най-краткия маршрут , колата трябваше да изключи M-3 20 километра по-рано, на околовръстния път на Брянск и след това да се качи на магистрала A-240 на Гомел.

4. Клетката на Ислямска държава, Vilayat Khorasan, пое отговорност за терористичната атака в Crocus. Как се появи тази група? И защо смята Русия за един от основните си врагове?

5. Възможно ли е обвиняемият да бъде заловен по-рано? Защо им позволиха да отидат толкова далеч от Москва?

6. Защо им беше позволено да отидат толкова далеч, не е известно. Всичко, което знаем за арсенала от оперативно-издирвателни мерки на руските сили за сигурност, свидетелства в полза на версията, че колата, разбира се, е могла да бъде задържана и по-рано.

7. Кой задържа обвиняемия? Защо в каналите на привържениците на DSRG „Русич“ и ЧВК Вагнер се появиха видеоклипове с изтезанията им?

Кадрите от задържането на предполагаемите терористи станаха отделен важен сюжет в разследването – не само защото се твърди, че са заловени на магистралата, водеща към Украйна, но и заради демонстративната жестокост, която участниците в операцията са използвали срещу заподозрените. Видеоклип, показващ как офицер от сигурността в камуфлаж се опитва да пъхне парче от собственото си отрязано ухо в устата на Рачабализоде, получи широк резонанс.

По-късно ножът, с който е отрязано парче от ухото на задържания, беше предложен на търг от Евгений Рассказов - под позивната „Топаз“.  Той се бие в Украйна в състава на диверсионно-щурмовата разузнавателна група „Русич“, основана от неонациста Алексей Милчаков и екипиран, наред с други неща, от негови поддръжници.

8. Откъде са взели оръжията си терористите?


И на този въпрос все още няма отговор. Терористите са оставили поне една пушка на местопрестъплението. По-късно това оръжие беше показано от Следствения комитет. Видеото и снимката от Следствения комитет показват или автомат АК-12, или цивилната му версия - карабина TR3. Карабината е специално изработена по такъв начин, че почти няма външни разлики от бойния оригинал. AK-12 има четирипозиционен предпазител (превключвател за пожар), TR3 има двупозиционен предпазител. Това се дължи на факта, че гражданската версия няма възможност за автоматична стрелба (в залпове). Трудно е да се види такъв детайл във видеото на SK. Освен това е невъзможно да се видят маркировките - друга разлика между двете версии на пушката.

 Съдейки по видеозаписа от мястото на терористичната атака, стрелбата точно с това оръжие (може да се разпознае по камуфлажа) се е водила в автоматичен режим. Въпреки това, сред любителите на оръжия има слухове, че TR3 може да бъде сравнително лесно преобразуван в „автоматична“ версия (това, разбира се, е забранено от закона). Може би подобна настройка се свързва с факта, че при стрелба от цевта на оръжието избухват снопове искри.

 Моделът на използваното оръжие е от основно значение: АК-12 е сравнително нов модел, който е на въоръжение в руската армия. Малко вероятно е такива оръжия да могат лесно да бъдат намерени на черния пазар, за разлика от по-старите модели (съдейки по патроните с калибър 7,62, намерени на мястото на терористичната атака, терористите са използвали и картечници от други модели). Цивилните версии могат да бъдат закупени законно в оръжеен магазин - въпреки че не е лесно. Въпреки това е известно, че значителен брой АК-12 са били загубени от руски военни по време на боевете в Украйна.

9. Защо силите за сигурност не успяха да хванат терористите в Крокус?

Вероятно защото цялото нападение отне най-много 10-20 минути и терористите вече бяха изчезнали до пристигането на полицията и/или специалните служби. Публикувани са достатъчно видеозаписи, за да се възстанови целият маршрут на нападателите. Започва от улицата - терористи паркират кола на 14 вход на Крокус Експо. След това тръгват на юг към залата, без да срещат съпротива, без да спират или изкачват стълби - и стрелят по хората, докато вървят.

10. Присъствали ли са въоръжени служители на МВР или Националната гвардия в Крокус по време на терористичната атака?

Не можем да сме сигурни, че в самия Минзухар е имало въоръжени сили за сигурност, но знаем със сигурност: полицейското управление на микрорайон Красногорск Павшино се намира в съседната сграда . Не е известно какво са правили нейните служители по време на терористичната атака.

 В едно видео от Крокус можете да видите мъж в камуфлаж с куче на каишка, тръгващ след хора, които бягат от стрелбата. Телеграм каналът „ВЧК-ОГПУ“ също твърди, че в близост до концертната зала е паркиран микробус от киноложката служба на МВР, който уж участва в осигуряването на сигурността на концерта „Пикник“. Колата действително се вижда на записа от регистратора на минаваща кола - на кадрите се вижда и как въоръжени хора изтичват от бяло рено.