"Мерск" спира всички контейнерни превози до и от Русия

Новини
12:09 - 01 Март 2022
2595
"Мерск" спира всички контейнерни превози до и от Русия

Най-голямата в света компания за контейнерни превози "Мерск" (Maersk) временно ще спре всичките си превози до и от Русия в отговор на западните санкции срещу Москва след нахлуването й в Украйна, съобщи компанията във вторник, цитирана Ройтерс.

Maersk Line или Maersk SeaLand е датска международна компания за контейнерни превози и най-голямото действащо дъщерно дружество на датския бизнес конгломерат - Maersk Group.

Този ход следва подобни решения на базираната в Сингапур компания за контейнерни превози Ocean Network Express (ONE), германската Hapag Lloyd HLAG.DE и базираната в Швейцария корабна група MSC.

Спирането, обхващащо всички руски пристанища, няма да включва хранителни продукти, медицински и хуманитарни доставки, допълват от "Мерск".

"Тъй като стабилността и безопасността на нашите операции вече са пряко и косвено засегнати от санкциите, нови резервации на Maersk за и от Русия ще бъдат временно преустановени", се посочва в изявлението на "Мерск".

Ройтерс посочва, че компанията оперира по контейнерни маршрути до Санкт Петербург и Калининград в Балтийско море, до и от Новоросийск в Черно море и до и от портовете „Владивосток“ и „Восточний“ на източното крайбрежие на Русия.

Maersk също така притежава 31% от руския пристанищен оператор Global Ports, който управлява шест терминала в Русия и два във Финландия. Акционерите в Global Ports са и руската държавна ядрена компания "Росатом" и руският бизнесмен Сергей Шискарев.

"С руския пристанище оператор Global Ports търсим как да се съобразим с непрекъснато развиващите се санкции и ограничения и подготвяме възможни следващи стъпки“, допълниха от "Мерск".

Базираната в Копенхаген компания има около 500 служители в Русия. Миналата седмица тя временно спря всички пристанища в Украйна, като има около 60 служители в Одеса.